Партнери відмовляються працювати з “Цитрусом”. У компанії це спростовують

08.02.2022
1412

Фото: ITC.ua

Через нестабільну ситуацію у компанії та конфлікт співвласників великі кредитори скорочують співпрацю з "Цитрусом", повідомив співзасновник "Цитруса" Дмитро Зінченко у коментарі РБК-Україна. Однак у “Цитрусі” цю інформацію спростували


За словами Зінченка, компанія “Алло” закрила для “Цитрусу” товарне фінансування. А “Альфа Банк Україна” нібито скоротив компанії кредитний ліміт на третину – на 50 млн гривень.Також банк розглядає питання про його закриття зовсім.

«Конфлікт набирає обертів. Компанія все більше підходить до можливого дефолту за боргами. Виторг у січні впав на 100 млн. Якщо корпоративний конфлікт незабаром не буде завершено, "Цитрус" може зникнути з ринку», — зазначив у коментарі Зінченко.

У “Цитрусі” дії з боку Зінченка назвали інформаційною атакою та зазначили, що за 20 років існування компанії «жодного разу не допустили невиконання зобов'язань перед фінансовими установами, постачальниками і партнерами компанії».

У коментарі для Retailers пресслужба компанії зазначила, що “Цитрус” спростовує навіть те, що пан Зінченко є співзасновником компанії: «Цьому немає жодного доказу, окрім галасу у ЗМІ. Він не займає жодної посади у нашій компанії».

В ЄДР засновниками ТОВ "ЗТ-ІНВЕСТ" зазначені Григорій Топал та Дмитро Зінченко, при цьому на сайті “Цитрус”повідомляється, що компанії "ЗТ-Інвест", "ЦеТрейдінг", "Гаджет Трейдинг" не входять і ніколи не входили до акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «СТЮАРТ», який об'єднує у собі групу компаній “Цитрус”.

Нагадаємо, конфлікт розпочався у березні 2021 року, коли у "Цитруса" змінилися власники. Раніше 50% компанії належали співзасновнику Григорію Топалу та Дмитру Зінченку. Однак станом на 1 березня 2021 року – 50% Зінченка відійшли українському бізнесменові Геннадію Корбану. Законність цієї угоди оскаржував другий співзасновник «Цитруса» – Григорій Топал.  

У жовтні 2021 суд визнав недійсною передачу 50% у “Цитрусі” Корбану, на що бізнесмен подав апеляцію (яку програв 22 грудня 2021 року). Цього ж місяця Господарський суд Одеської області зобов’язав ТОВ “Цетехно” виплатити борг у розмірі 991 млн грн. 

10 січня цього року стало відомо, що Господарський суд Києва заборонив ТОВ “ЗТ-Інвест” користуватися торговою маркою та доменним ім'ям компанії (Citrus.ua). Через це перестав працювати сайт магазину "Цитрус", натомість  ритейлер запустив резервний сайт — citrus.com.ua, проте згодом його замінив. Наразі інтернет-магазин “Цитрус” працює лише за доменом ctrs.com.ua

У січні 2022 суд першої та апеляційної інстанцій виніс рішення, що Корбан ніколи не мав і не має жодного стосунку до жодної з компаній групи “Цитрус”. 

 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.