Ритейл майбутнього: шопінг в ігровій формі, роботизація та демократизація

16.02.2022
1654

Фото: Всім

У дослідженні Consumer Vision 2030 комунікаційна група Dentsu визначила аспекти, які впливатимуть на поведінку споживачів у найближчі десять років. Dentsu Ukraine наводить основні тези дослідження, повідомляє Sostav.ua.


Макротренд №1: Ритейл в епоху універсального активізму

Шопінг за цінностями. У міру того, як споживча ідентичність все більше переплітається з такими питаннями, як етика, різноманітність, інклюзивність та стійкість, очікується, що бренди робитимуть процес покупки простим та безперешкодним через призму цих цінностей.

Відновлюваний ритейл. Оскільки занепокоєння щодо екологічних проблем та сталого розвитку зростає, паралельно зростатиме і попит на ритейлерів, які пропонують відновлювані (екологічні) рішення для усунення наслідків зміни клімату, поряд з продуктовими рішеннями, які допоможуть клієнтам адаптуватися до відчутних кліматичних впливів.

Ритейл замкненого циклу. Прискорена економіка циркулярного ритейлу — заміна складників, матеріалів або навіть цілих продуктів по всьому ланцюжку постачання — все більше формуватиме купівельну поведінку покупців і створюватиме нові моделі роздрібної торгівлі.

Дилема даних. Полярне розмежування підходів до обміну даними змусить ритейлерів впроваджувати нові цифрові та технологічні інновації, які можуть задовольнити як охочих ділитися даними, так і клієнтів, які цінують конфіденційність. Центральне місце у побудові довіри клієнтів щодо використання персональних даних займатиме підвищення впевненості та поінформованості щодо їх захисту.

Макротренд №2: Ритейл в епоху синтетичного суспільства

Роботизований ритейл. У наш час, коли особлива увага надається гігієні, автоматизований ритейл буде необхідний, щоб підтримати перехід до 100% безконтактного досвіду покупців. Цифрові й автоматизовані інтерфейси, навіть роботи, забезпечуватимуть основні функції обслуговування клієнтів, які раніше надавалися живим персоналом. Все частіше традиційні магазини будуть «безпілотними».

Кастомізація реальності. Оскільки технології продовжують розвиватися, роздрібні бренди активніше використовуватимуть їх для задоволення функціональних та емоційних потреб споживачів на шляху до покупки: створення відчуття присутності на відстані, накладання ефектів, зображень та інших аудіовізуальних фільтрів.

Медіа для шопінгу. Соціальні медіа будуть розвиватися як канал роздрібної торгівлі, надаючи споживачам безперебійний і соціальний досвід покупок в Інтернеті. Контент навколо товару продюсуватимуть таким чином, щоб плавно переводити споживачів від стадії побудови знання до фактичної покупки.

Шопінг в ігровій формі. Очікується, що ігри стануть ключовим каналом взаємодії з брендом і ритейлом, а віртуальні пропозиції також забезпечать більш стійкий та інклюзивний доступ до продуктів. Привабливість цієї індустрії багатогранна. У багатьох найпопулярніших іграх світу – від Fortnite до GTA Online і до Fall Guys – можна грати лише онлайн, і вони об’єднують мільйони геймерів задля змагання і відчуття ком’юніті. Вони також діють як третій соціальний простір – для зустрічей і регулярних контактів з однодумцями. У 2020-х роках ігрові світи все більше працюватимуть як платформи соціальних медіа та будуть конкурувати з ними.

Макротренд №3: Ритейл в епоху великих зухвалих брендів

Ріст і розвиток брендів-титанів. Потужні ритейлери, такі як Amazon, будуть продовжувати розширювати частку ринку в більшості категорій продуктів і послуг з високою зручністю та максимальними пропозиціями для покупця. Це вимагатиме від дрібних ритейлерів зміцнення свого УТП та створення нових партнерських відносин, щоб вижити на ринку.

Демократизація ритейлу. Зростання взаємодії споживачів з прямими каналами комунікації (DTC) стане джерелом життєвої сили для невеликих ритейлерів та початківців, які прагнуть отримати доступ до масової онлайн-аудиторії, зберігаючи при цьому чітку ідентичність бренду і контроль над своєю стратегією онлайн-бізнесу. Водночас канали DTC дозволять великим ритейлерам з постійними клієнтами максимізувати онлайн-продажі, надаючи можливість більш прямої взаємодії з клієнтами та підвищення їхньої лояльності.

Здатність брендів створювати емоцію несподіванки. В епоху персоналізації, що постійно вдосконалюється, споживачі у 2020-х роках чекатимуть непередбачених рішень та сюрпризів на всіх етапах купівельного досвіду.

Макротренд №4: Ритейл в епоху людських дивідендів

Людиноцентричність у пріоритеті. Ритейл стає гуманізованим і орієнтованим на суспільство. У міру зростання автоматизації, послуги, надані людиною, все більше позиціонуватимуться і продаватимуться споживачам, як продукт преміум-класу. До 2030 року співробітники ритейлу виступатимуть за сторітелінг та кураторство брендів, надаючи індивідуальні експертні знання прямо у магазині.

Комерційна діяльність заради ком’юніті. Зростання потреб споживачів передбачатиме необхідність у фізичних торгівельних приміщеннях, де людське спілкування та співпраця є ключовою цінністю. Щоб вижити та процвітати у 2030 році, офлайн магазини мають бути не лише невід’ємною частиною «гібридних операцій», а й пропонувати імерсивний досвід та розваги.

Клієнт-стейкхолдер. У 2020-х роках споживачі вимагатимуть позитивного та творчого впливу на комерційні пропозиції та стратегію. Усі канали, зокрема соціальні мережі, посилюють вагу голосу споживачів, котрі очікують, що їхні відгуки — коментарі щодо поведінки бренду чи пропозиції — будуть поважати та використовувати для подальшого покращення продуктів чи послуг компанії.

 

 

 

 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.