Розширення та сталий розвиток, незважаючи на пандемію Група Рабен підсумовує результати 2021 року

18.02.2022
8137
Pr-Матеріал

Придбання, сталий розвиток та підсумки результатів 90-річної діяльності – ці теми переважали у бізнесі Групи Рабен минулого року. Додайте до цього інвестиції, інновації та нагороди, щоб отримати повну картину досягнень однієї з провідних логістичних компаній Європи, яка не тільки встояла перед пандемією, але й знайшла можливості для подальшого зростання.


2021 рік став ще одним роком боротьби з пандемією. Хоча світ поступово звикає до нової норми у всіх сферах життя, пандемія COVID-19 продовжила диктувати умови в економіці та за її межами. Нерівномірне відновлення економіки у Європі та за її межами, спричинене різним ступенем обмежень та різноманітними механізмами державної підтримки бізнесу; порушення у ланцюзі постачання з Китаю, що призводять до дефіциту деяких компонентів, простої і навіть короткочасне закриття заводів; зростання поставок B2C, що збільшує трафік на європейських дорогах – всі ці труднощі вплинули на транспортний сектор, який додатково постраждав від нестачі робочої сили та зниження доступності ресурсів, а також від стрімкої інфляції та зростання витрат на логістичну інфраструктуру.

«Минулорічна пандемія вже не була несподіванкою, і через багато несприятливих подій в економіці ми не можемо вважати цей рік легким. Тим не менш, ми не зменшили обертів і зробили все можливе, щоб "доставити" результати нашим клієнтам і дати їм привід для радості. Наші пріоритети не змінилися: ми, як і раніше, ставимо на перше місце безпеку та здоров'я наших співробітників та контрагентів і прагнемо забезпечити безперервність бізнесу наших клієнтів, пропонуючи їм найвищий рівень обслуговування. Багато у чому це заслуга нашої відданої, професійної команди, яка повністю заслуговує на звання “People with Drive”. Я дуже пишаюся тим, що можу працювати з такою командою» – підкреслює Евальд Рабен, Генеральний директор Групи Рабен. 

Група Рабен закінчила рік із приємним результатом, отримавши дохід у розмірі більше 1.5 млрд EUR. Логістичний провайдер постійно обслуговував такі галузі як харчова промисловість (29%), споживчі технології (21%), автомобільна галузь (18%), роздрібна торгівля (12%), хімічна галузь (11%), непродовольчі товари (7%) та інші. Що стосується типу послуг, то в основному це були автомобільні перевезення (65%), контрактна логістика (12%), FTL та інтермодальні перевезення (9%), Fresh Logistics (6%), 4PL (3%), морські та авіаперевезення (3%) та інші.

«Дохід за 2021 рік є задовільним, і ми можемо привітати себе, оскільки це результат нашої гнучкості, диверсифікованого портфелю клієнтів та співпраці з ними, а також технологічного прогресу» – коментує Евальд Рабен. – «Озираючись назад, я розумію, що минулий рік не був часом пливти за течією; навпаки, це був період, повний позитивних змін. Нові компанії приєднались до Рабен, ми увійшли на чотирнадцятий ринок (Греція), ми здійснили низку інвестицій і багато цінних ініціатив у сфері сталого розвитку (кредит SLL, PPA з зеленої енергії).  Ми відсвяткували 90-ту річницю нашої компанії. Святкуючи, ми вирішили зробити щось хороше, щоб залишити нагадування про цю подію для майбутніх поколінь – у результаті голосування, яке завершило ювілейний тур Eco2Way, ми підтримуємо оазис для білого лелеки у Чехії.»

З нагоди ювілею логістичний оператор відправив інтернет-користувачів у подорож місцями, які сильно постраждали від негативного впливу людської діяльності. Подорож Eco2Way відбувалась 5 місяців та пройшла через 11 європейських країн, де Рабен має свої представництва. Завершальним етапом святкування стало онлайн-голосування, під час якого три з 21 раніше представлених проєктів виборювали фінансування від Групи Рабен для їх реалізації. Завдяки голосам інтернет-користувачів перемогла вже згадана ініціатива створення оазису для білого лелеки в Чехії. Крім того, на честь 90-річчя компанії було висаджено 10 000 дерев у Національному парку «Table Mountain» у Польщі та зоні навколо парку, а у рамках програми «Електронний рахунок – вища культура» було висаджено ще 3 500 ялинок від імені клієнтів оператора, що погодилися перейти з друкованих рахунків на електронні.

Рабен у Європі 

Для Групи Рабен важко уявити рік без розширення, тож останні дванадцять місяців принесли нові придбання. Група Рабен вийшла на свій чотирнадцятий ринок на Старому континенті, приєднавши до себе провідного грецького логістичного оператора, Intertrans S.A., у  2021 році. Компанія має у своєму розпорядженні 11 000 м2 складських приміщень, парк з більш ніж 90 вантажівок та налічує 70 співробітників. Головний офіс знаходиться у Піреї, а склади – у Салоніках та Іракліоні, Кріт. У розпорядженні Рабен буде європейська транспортна мережа Intertrans, що складається з 23 підрозділів та 17 партнерів у 12 країнах Європи.

Станом на 1 січня 2021 року, Група Рабен володіє 100% акцій компанії BAS Group. Рабен придбала всі склади компанії у Нідерландах, Словаччині та Італії, а також команду із 250 досвідчених співробітників. За допомогою цього придбання Рабен збільшила свою мережу у Південно-Західній Європі та зміцнила свої позиції у галузі контрактної логістики та інтермодальних перевезень. Варто підкреслити, що розширення Групи Рабен є стійким: у разі нових партнерів враховується не лише їхній діловий потенціал та переваги, які вони можуть принести всій організації, а й їх цінності, такі як соціальна відповідальність, етика та чесність, інновації та «зелений» підхід до питань навколишнього середовища.

Варто відзначити, що наприкінці року було відкрито два склади компанії Raben Trans European Hungary Kft – один у Дунахарашті (площею 30 000 м2) та один у Печі (10 000 м2), які були адаптовані та пристосовані до унікальних потреб оператора, та на яких зараз працюють 100 співробітників.

Група Рабен також інтенсивно розвивала свою мережу міжнародних сполучень. До кінця 2021 року компанія вже здійснювала 100 щоденних прямих сполучень до країн Центрально-Східної Європи, перевозячи в середньому понад 70 000 вантажів на місяць. На цих маршрутах доступна система ETA, тобто відстеження вантажів у режимі реального часу.

У 2021 році «Рабен Україна» відзначила свою 18-ту річницю діяльності. Компанія продовжує розширювати свій портфель послуг та клієнтів, орієнтуючись на цифрові рішення. 

«2021 рік змусив вийти за межі можливого, навчив знаходити оптимальні рішення. Ми поступально рухаємося у напрямку інновацій, автоматизації процесів та діджиталізації робочого простору», – коментує Інна Очеретна, генеральний директор компанії «Рабен Україна».

Компанія послідовно вдосконалює систему електронного документообігу з використанням електронних договорів, рахунків, актів виконаних робіт. Станом на кінець 2021 року до 85% документообігу клієнтів переведено на електронну платформу.

«Працює ціла команда, яка заохочує контрагентів використовувати електронні документи. Намагаємось переконати, що це зручно і вигідно. Демонструємо як працює електронна система, навчаємо. Цифровізація навіть на рівні первинного документообігу дозволяє скоротити витрати у шість разів», – додає Інна Очеретна, генеральний директор компанії «Рабен Україна».

У першому півріччі командою «Рабен Україна» спільно з провідними міжнародними клієнтами було успішно реалізовано кілька проєктів. Завершені роботи з розширення на 70% зони для зберігання товарів в умовах контрольованого температурного режиму (+14-18°C). Завдяки зусиллям команди міжнародної дистрибуції, перевезення вантажів у напрямку Польща-Україна зросли у 4 рази. Відповідно, підвищилися й обсяги митного очищення імпортних вантажів на базі консолідаційної платформи «Рабен Україна» у Львові.

Рабен у Німеччині 

У Німеччині Рабен придбала компанію Luible Logistik GmbH, сімейне підприємство у Верхній Швабії, з депо у Лейпхаймі та всіма 130 співробітниками компанії. Група Рабен таким чином розширила свою мережу групових перевезень на німецькому ринку та зміцнила свої позиції у комбінованих залізничних та автомобільних перевезеннях. Вплив коронавірусу на економіку все ще був дуже помітним. У Німеччині це відобразилось у значному збільшенні кількості приватних клієнтів, які замовляли багато товарів у магазинах формату DIY. У результаті виникла потреба у реструктуризації деяких частин бізнесу, таких як підвищення кількості персоналу що обслуговують клієнтів, розширення кількості телефонних ліній на складах і додаткових телефонних ліній для контактів на вебсайті. І все це для того, щоб виправдати очікування клієнтів.

Ще одним важливим проєктом у Німеччині став запуск щоденних послуг у Португалію компанією Raben Trans European Germany GmbH завдяки співпраці з місцевим партнером, компанією Torrestir. Компанія, що має 16 філій у Португалії та понад 30 000 м2 складських потужностей, гарантує швидкі та ефективні логістичні послуги у цій частині Європи.

Рабен у Польщі 

Клієнти Групи Рабен вкотре довели, що на них можна покластися. Партнерські відносини підприємств, що формують логістичний ринок у Польщі, спільно розроблені рішення та відкриті обговорення планів та прогнозів дозволили компанії Рабен успішно протистояти економічній ситуації. 2021 рік приніс у портфель компанії нових клієнтів та зміцнив стосунки з давніми партнерами. Серед іншого компанія Bolsius продовжила контракт з логістичним оператором на наступні п'ять років. Компанія Bonduelle, яка співпрацює з Групою Рабен в Угорщині з 2011 року, минулого року замовила зберігання своєї продукції на «зеленому» об'єкті у Руда-Сльонську.

«2021 рік був для нас ювілейним роком: 90 років діяльності Групи Рабен на європейському ринку та 30 років бізнесу у Польщі, але також і багато викликів. Я маю на увазі високий внутрішній попит і тенденцію серед виробників переносити виробничі потужності з Азії до Європи, у тому числі до Польщі, і таким чином змінювати існуючі ланцюжки поставок та їхні центральні ваги, тобто оптимальні місця для розподільних складів. Іншою проблемою є дефіцит співробітників і водіїв або труднощі з отриманням нових вантажівок» – Януш Аніол, Генеральний директор Raben Logistics Polska підбиває підсумки за останні дванадцять місяців. – «Тим не менш, ми зробимо все можливе, щоб не втратити надану нам довіру. Нашими пріоритетами незмінно є найвища якість обслуговування та стабільність співпраці, а нашими перевагами – багатопродуктова та комплексна пропозиція, а також здатність адаптуватися до нової ситуації або відкритість до змін. Ми працюємо під гаслом " Your partner in logistics”, і це не порожні слова.» 

Це також був інтенсивний та напружений період для Fresh Logistics Polska.

«Безперечно, минулий рік приніс значне пожвавлення на ринку транспортних та складських послуг порівняно з попередніми місяцями. Пожвавлення економіки, зняття обмежень та бажання повернутися до нормальних людських відносин сприяли зростанню споживання. З погляду бізнесу це була позитивна тенденція, а масштаби зростання здивували навіть найдосвідченіших гравців. Зміни були настільки динамічними, що у багатьох випадках логістична галузь важко забезпечувала достатню кількість транспортних засобів або складських потужностей для задоволення потреб ринку. Зважаючи на всі обставини, врешті-решт ключовим фактором прийняття рішення для клієнтів стала не ціна, а можливість забезпечити безперервність поставок», –  говорить Томаш Олендерек, Генеральний директор Fresh Logistics Polska – «Минулого року Fresh Logistics стала свідком розвитку діджиталізації процесів, що призвело до побудови логістики у дусі безпаперової культури та застосування RPA (Robotic Process Automation). Безпаперова логістика приносить користь не лише нам та нашим партнерам, а й усьому ринку. Адаптація цифрових рішень набула все більшого значення і поширилася на всі рівні нашої організації. Крім негативних наслідків, пандемія показала, що діджиталізація, віддалена робота у великих кількостях та залежність від нових технологій можуть бути ефективними та часто є єдиним виходом».

Компанія продовжила програму безперервного вдосконалення бізнесу Better Every Day, засновану на інструментах дбайливого управління та спрямовану на виконання процесів таким чином, щоб створювати цінність для клієнтів. Fresh Logistics фокусується на інноваціях за допомогою комп'ютеризації та інтеграції операційних та ІТ-систем. Найкращим доказом цього є програма MyPlan, яка підтримує своєчасне відправлення/прибуття товарів на склади. За вищезазначене рішення компанія була удостоєна звання «Інноваційна компанія» редакціями «Gazeta Finansowa» та «Home & Market».

Компанія також здійснила багато нових інвестиційних проєктів. Компанія розпочала розширення свого складу у Гродзіську-Мазовецькому, яке планується завершити у першому кварталі 2022 року. Новий об'єкт пропонує додатково 11 500 палетомісць для свіжих продуктів харчування і розділений на 3 камери, що дозволяють зберігати товари, що вимагають різних температурних режимів. Після завершення інвестицій розподільний центр у Гродзіську-Мазовецькому буде мати у своєму розпорядженні загалом майже 15 500 м2 складу високого зберігання та понад 3 300 м2 площі крос-докінгу, що загалом відповідає понад 22 000 палетомісць.

Сталий розвиток

Масштаб минулорічної діяльності Групи Рабен у сфері сталого розвитку вражає, але ще більше у контексті викликів, з якими сьогодні стикається вся галузь. Компанія багато робить у цій галузі самостійно – про це свідчить стратегія сталого розвитку, яка набула остаточної форми у 2021 році та діятиме до середини поточного десятиліття, але також і спільно з іншими організаціями. Логістичний оператор приєднався до платформи CSR Europe Responsible Trucking, яка підготувала документ під назвою «Соціальні стандарти у транспорті» щодо умов праці водіїв. Крім того, наприкінці року компанія стала учасником престижної ініціативи Глобального договору ООН, яка об'єднує понад 13 000 організацій, що працюють для сталого розвитку. Для Рабен, досягнення цілей у цій галузі має такий самий високий пріоритет, як і ефективна діяльність, тому не дивно, що деякі починання Групи знаходяться на стику сталого розвитку та бізнесу та водночас мають революційне значення для обох областей.

Хорошим прикладом є Sustainability Linked Loan – п'ятирічний кредит на 225 млн EUR, пов'язаний із сталим розвитком. Рабен проклав шлях для інших компаній, оскільки це один із перших клубних кредитів SLL у європейському логістичному секторі та друга подібна угода у Польщі. Маржа залежить від виконання умов, встановлених п'ятьма ключовими показниками екологічної, соціальної та управлінської ефективності даного сектора. Важливою віхою в області скорочення викидів є укладання PPA (договору про покупку електроенергії) із PGE Obrót. Відповідно до угоди, у період з 2023 по 2029 роки Група Рабен у Польщі використовуватиме 100% енергії з нульовим рівнем викидів. У 2022 році будуть побудовані спеціальні фотоелектричні ферми загальною площею близько 40 гектарів та потужністю близько 35 МВтч, які постачатимуть 35 000 МВтч на рік – це потреба в електроенергії всіх підприємств Групи у Польщі.

Регулярним екологічним проєктом є вже згадана висадка дерев, а цього року супроводжувалася випадковими, унікальними подіями – голосуванням за екопроєкти, пов'язані з ювілеєм, або змістовною підтримкою онлайн-гри EcoExperimentarium на тему екологічного транспорту. Завдяки цьому діти у доступній та захоплюючій формі дізнаються, що таке «вуглецевий слід».

У галузі соціального впливу компанія Рабен також не зупинялася на досягнутому, проводячи подальші заходи як усередині організації, так і за її межами. Raben Logistics Polska посприяла компанії Nestlé S.A. доставити близько 4,5 мільйонів продуктів харчування та пляшок води медикам. Вже вдруге логістичний оператор став партнером «Шляхетного дару» –  під час «Уїк-енду чудес» 21-го випуску акції та доставити подарунки для більш ніж 700 сімей. 33 вантажівки Рабен проїхали понад 9 тисяч кілометрів і перевезли майже 600 палет близько 60 пунктів доставки по всій Польщі. Крім того, Рабен знову взяв участь у різдвяному конвої, який відправився з Мюльхайм-Керліха, що у Німеччині на Балкани та в Україну з подарунками для місцевих дітей – всього 156 234 посилки. В акції брали участь 15 німецьких підрозділів, а Марко Рабен традиційно знаходився за кермом вантажівки, що вирушала до Румунії.

У 2021 році було завершено інноваційну, засновану на гейміфікації програму «Manager of Choice», яка дозволила 1000 менеджерам з усіх ринків розвинути професійні компетенції. З іншого боку, польські працівники у рамках волонтерської діяльності та вивчення нових захоплень могли дізнатися про захоплююче життя бджіл. Головний офіс компанії у Робаково, що під Познанню став домом для бджолиних сімей, де встановлено п'ять вуликів завдяки проєкту «Drive to Bee». Пасіка Рабен не лише підтримує біорізноманіття, а й сприяє інтеграції працівників. Очікується, що проєкт буде продовжено і на інших підприємствах компанії.

Нагороди

Інтенсивність діяльності у сфері сталого розвитку можна порівняти, мабуть, лише з кількістю нагород, вручених Групі Рабен у 2021 році – окремим компаніям, людям, рішенням та інструментам. Понад 20 титулів, нагород та високих місць у різних рейтингах відзначають як загальний рівень сервісу та операційної досконалості, так і конкретні аспекти діяльності компанії: інновації, прихильність до сталого розвитку або ініціативи для співробітників.

Група Рабен

Група Рабен – логістичний оператор, що пропонує комплексні послуги TFL: контрактна логістика, автомобільні перевезення (внутрішні, міжнародні та на Схід), Фреш Логістика, FTL та інтермодальні перевезення, морські та авіаперевезення. 

Понад 90 років досвіду і визнання, отримане на ринку за цей час, дозволяють будувати і підтримувати довгострокові відносини з клієнтами. Компанія пропонує логістику «з людським обличчям» для малих, середніх і великих підприємств. Партнерство і довіра є частиною цього стилю співробітництва. У бізнесі Рабен дотримується принципів чесної гри, оскільки вірить, що відносини, засновані на взаємній чесності, будують краще завтра. 

Група має понад 160 власних філій у 14 європейських країнах (Польща, Німеччина, Нідерланди, Чехія, Словаччина, Україна, Литва, Латвія, Естонія, Угорщина, Румунія, Болгарія, Греція та Італія), має у своєму розпорядженні близько 1 300 000 м2 складських площ і щодня відправляє більше 9 000 вантажівок. Однак все почалося з невеликого голландського сімейного бізнесу. Сьогодні цінності, характерні для сімейних організацій, як і раніше важливі для компанії, що позитивно позначається на залученості співробітників і відносинах з клієнтами. 

Рабен – це “People with Drive”. Це команда, яка любить виклики і завжди грає за одну мету. У кожного з більш ніж 10 000 співробітників є свій індивідуальний драйв, який рухає команду вперед. Нас відрізняє підприємливість, енергія і нескінченне прагнення до більшого. Група хоче бути тією рушійною силою, яка не тільки збереже мир, але і зробить його краще і екологічніше. Тому вона послідовно реалізує свою стратегію сталого розвитку, засновану на трьох складових: відповідальна організація, захист довкілля та соціальний вплив. 

Більш детальну інформацію можна знайти на сайті: www.raben-group.com.

«Рабен Україна» працює на ринку логістики з 2003 року. Компанія пропонує повний спектр логістичних послуг для контрактної логістики, міжнародних та внутрішніх перевезень, а також морських і повітряних вантажних перевезень. У компанії працює 500 співробітників. У користуванні близько 70 000 м² складських площ (включаючи регіони), автопарк – 600 автомобілів.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.