5 аргументів чому не 1С? Обираємо ERP для професіоналів

30.03.2021
4526
PR-Материал

Якщо ваша поточна ERP обходиться занадто дорого, має низьку продуктивність, а найменша зміна вимагає серйозних допрацювань є сенс замислитися про вибір рішення, відповідного вашим вимогам. Впроваджувати або продовжувати допрацьовувати чинне прогрмане забезпечення? Розмірковує Олександр Іванов, заступник директора компанії LuxSoft, розробник торгової системи lsFusion ERP, яка вже понад 6 років працює у великих компаніях Білорусі та Росії.


– У нашому досвіді чимало випадків, коли компанії переходили з 1С на lsFusion ERP. Основна причина - бізнес "виріс" з 1С. Все-таки цей продукт розрахований на малий і середній бізнес. І коли обсяг даних сильно зростає і завдання виходять за рамки "прийшло-пішло", система починає моторошно "гальмувати", а реальні процеси неможливо реалізувати без "танців". Знижується гнучкість і оперативність управління, тому питання до системи набуває особливої актуальності.

InFusion ERP - це універсальне рішення автоматизації управлінського обліку для торгових мереж і розподільних складів. Призначено для амбітних проектів:> 3 Тб даних, > 1000 осіб можуть працювати одночасно, > 600 об'єктів в одній мережі та широкі можливості кастомізації процесів під свої потреби для отримання конкурентних переваг на ринку. На lsFusion ERP працюють 70% великих роздрібних мереж Білорусі. Система побудована на відкритих і безплатних інформаційних технологіях, що дозволяє її швидко і легко кастомізувати.

Чому не можна просто апгрейдити існуючу ERP?

Найчастіше все "впирається" в архітектуру самої ERP і технології, на яких вона побудована. На певному етапі застарілі технології та архітектура, які лежать в основі чинної ERP, здорожчують обслуговування і масштабування, а часом унеможливлюють розвиток як самої інформаційної системи, так і бізнесу.

Якщо говорити про 1С, то у великих мережах (100+ торгових об'єктів) вона найчастіше працює як розподілена база даних. Це означає, що на кожному торговому об'єкті знаходиться окремий сервер, який обмінюється даними з серверами в інших торгових об'єктах і центральним офісом. До певного етапу розвитку бізнесу, коли обсяги даних невеликі, подібні рішення можуть бути обґрунтованими (наприклад, якщо у вас мережа з 5 магазинів і ви не плануєте зростати). Проте, для бізнесу що зростає, коли необхідно здійснювати по кілька мільйонів транзакцій в день, не можна продовжувати працювати на технологіях минулого століття. Завдання з управління сотнями серверів перетворюється в щоденний головний біль для ІТ підрозділів, не кажучи вже про те, щоб далі масштабувати таку систему. А з огляду на сукупну вартість володіння, відпадає і фінансовий аргумент на користь збереження поточної системи. Для інформації, LsFusion ERP досить 1-2 серверів з невисокими вимогами для обслуговування бізнесу в 1000+  осіб.

Що робить lsFusion ERP відповідним рішенням для великих торгових мереж?

1. За замовчуванням працює на будь-яких пристроях і операційних системах, не вимагає додаткових витрат на системи управління базами даних і операційних систем

IsFusion ERP ми із самого спочатку розробляли так, щоб системою можна було користуватися з будь-якого пристрою (планшета, телефона, ноутбука або комп'ютера), з будь-якою операційною системою, з будь-якої точки світу. На відміну від 1С, це не вимагає спеціальних методів і підходів до розробки.
Сервер платформи lsFusion спочатку розроблявся для установки в безкоштовних операційних системах сімейства Linux, при цьому він демонструє максимальну продуктивність і не обмежує користувачів у функціоналі та швидкості.
Безкоштовна версійна СУБД PostgreSQL дозволяє забути про проблеми з блокуванням даних.
Користувач не перешкоджаючи функціональності телевізора може користуватися як клієнтським додатком, так і web-клієнтом в будь-якому популярному браузері будь ОС.
2. Центральна база даних і єдиний сервер замість сотень розподілених
Для великих впроваджень розробники 1С найчастіше пропонують скористатися архітектурою розподілених баз даних. Тобто, якщо у вас торговельна мережа зі 100 супермаркетів, швидше за все вам запропонують зберігати дані в 100 окремих базах даних. На перший погляд, це здається логічним при поганих і нестабільних каналах зв'язку, але на практиці обертається на жахіття для будь-якого IT-директора. Витрати на забезпечення якісного зв'язку та резервування виявляються значно менше вартості підтримки розподілених баз даних:
  • По-перше, кожна база даних вимагає окремого обслуговування;
  • По-друге, така структура сповільнює обмін інформацією: може пройти до 10 днів (реальний кейс з життя), поки інформація з однієї бази відобразиться в усіх інших. Для бізнесу це неприпустимо довго, якщо мова йде про подарункові сертифікати, знижки, бонуси та інші "термінові" бізнес-процеси.
У lsFusion ERP вся інформація зберігається в рамках єдиної бази даних. Переваги цього очевидні:
  • Швидкість і актуальність даних. Не потрібно чекати наступного дня або закінчення перерахунку позицій. Всі зміни та управлінські рішення показуються миттєво, без обмінів даними, і видно одразу всім користувачам з необхідними правами доступу. Таким чином, контролювати та вести облік закупівель, цін, продажів, взаєморозрахунків і виробництва легко можна віддалено.
  • Значна економія на обладнанні. Крім того, що один сервер за визначенням дешевше, ніж 100, у lsFusion ERP низькі технічні вимоги до обчислювальних ресурсів. Наприклад, сервер, який використовується для роботи тисячі співробітників в IsFusion ERP, на інших подібних платформах здатний об'єднати лише близько сотні осіб.

3. Вартість володіння - нижча

Це логічно випливає з попереднього пункту: в нашому досвіді були випадки, коли тільки шляхом мінімізації кількості баз даних і серверів клієнт економив десятки тисяч доларів на рік.
Ще два моменти, які зменшують вартість володіння:
  • У lsFusion ERP відкритий вихідний код і проста мова опису бізнес-логіки, вся необхідна документація є у вільному доступі; це означає, що ви досить швидко можете навчитися програмувати всередині вашої команди ІТ і виконувати потрібні доопрацювання самостійно. Ми доступні в slack каналі та завжди готові відповісти на ваші питання, в тому числі надати тестові завдання.
  • Немає додаткових витрат на ліцензування та інших прихованих платежів. Вам не потрібно купувати Windows, MSSQL server, MS Office та ін., Щоб користуватися системою.

4. Побудована на сучасних безкоштовних технологіях, які постійно розвиваються

Ми почали розробляти lsFusion ERP у 2009 і свідомо заклали в її основу відкриті та безкоштовні технології. Результатом цього стало постійне еволюціонування і поліпшення системи за рахунок розвитку і доступності базових технологій. Таким чином, старіння lsFusion ERP відбувається значно повільніше навіть самих іменитих конкурентів, які пасують в прямій конкурентній боротьбі з open-source спільнотою.
Безкоштовні технології, що постійно розвиваються, дозволяють нам швидше, ніж конкурентам, інтегрувати технологічні новинки (електронні накладні, інтеграції з системами передбачуваної аналітики тощо) для наших клієнтів до складу lsFusion ERP.

Що ще важливо знати: впровадження, інтеграції, підтримка

Впроваджується без зупинки бізнесу
У наших замовників, як правило, вже впроваджена інша торгова система, в якій накопичений великий обсяг інформації. Щоб торгова мережа не зупиняла бізнес в момент переходу, а витрати на простої були зведені до мінімуму, ми використовуємо плавний трьохетапний процес. Весь час впровадження торговельна мережа і все її об'єкти продовжують повноцінно функціонувати та немає потреби ручного дублювання даних у двох системах. Весь перехід займає від 3-х місяців.
Інтегрується з бухгалтерськими системами, інтернет-магазинами та торговим устаткуванням
lsFusion ERP підтримує популярні зовнішні системи (касові й бухгалтерські системи, сервіси контролю та обміну даними) і обладнання (ваги, термінали збору даних, прайс-чекер і ін.) Їх перелік постійно розширюється і легко може бути змінений за бажанням клієнта. Інтеграція проходить легко і безшовно, в режимі автоматичного обміну і без необхідності ручного завантаження і вивантаження даних.
lsFusion ERP інтегрується з:
• системами бухгалтерії, інтернет-магазинами, WMS, CRM, EDI, BI, системами управління поличним простором та ін.
• обладнанням Chameleon Soft і ін.

Супроводжуємо і підтримуємо вашу систему протягом всього життєвого циклу

І з багатьма розробниками нашої компанії і з нашими клієнтами ми працюємо вже понад 10 років!
Наша основна бізнес-стратегія - це довгострокова, взаємовигідна, клієнтоорієнтована співпраця. Піти з ринку через кілька років, залишивши нашого клієнта з системою, що не працює  і купою невирішених проблем, - не про нас, що підтвердять наші клієнти. Ми зацікавлені дати вам робоче рішення, оптимальне для вашого бізнесу.
У 2020 році у нашої компанії з'явився партнер в Україні
Минулого року ми почали співпрацювати з українським виробником касових рішень ХамелеонСофт. З технічної точки зору наші рішення споріднені, тому що побудовані на відкритих і безкоштовних технологіях.
Для клієнтів це означає, що в Україні на продуктах lsFusion + Chameleon можна отримати якісну комплексну автоматизацію і локалізовану технічну підтримку.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.