CBRE: У 2020 році ставки оренди на складські приміщення в Києві та області зросли. Та інші показники ринку

15.04.2021
3408

Фото: enterprisersproject.com

Консалтингова компанія CBRE поділилася зі ЗМІ результатами роботи ринку складської нерухомості в Києві і області. Незважаючи на певні скорочення і тимчасове уповільнення орендної активності під час локдауна, попит на складські приміщення відновився разом з поступовим відновленням економіки в другому півріччі 2020 року.


 

Орендні ставки на складську нерухомість були більш стабільними, ніж в інших сегментах комерційної нерухомості і ринок залишався на стороні орендодавця, в результаті низької вакантності і переходу традиційного рітейлу в e-commerce.

У першому півріччі орендні ставки на складські приміщення в Києві та області знизилися на 3,6% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року і склали $5,3 за кв.м. в місяць. Але у підсумку за рік заявлені ставки зросли.

Для сухих складів:

  •  класу А ставки зросли на 6% і становили 133-159 грн за кв.м. в місяць (або $ 4,7- 5,6);
  • для класу B - на 19% до 95-110 грн ($ 3,2 - 3,9).

Холодні склади залишалися більш стійкими до коливань ринку - орендна ставка на такі приміщення не змінилася в річному обчисленні і склала 300-350 грн ($10,6- 12,7).

Вакантність

У першому півріччі вакантність зросла на 1,7 п.п. до 4,2%. Зростання в основному пов'язане з падінням чистого попиту через локдаун, і одночасною появою нової пропозиції на ринку. Однак, із поступовим відновленням економічної діяльності з червня, на ринку спостерігалося пожвавлення орендної активності, і середня вакантність знизилася на 1,3 п.п. до 2,9% в кінці року.

Компанії оптової та роздрібної торгівлі, переважно представники e-commerce, стали каталізатором попиту на ринку складської нерухомості через  пандемію COVID-19.

Вихід нових об'єктів на ринок викликав сильний інтерес з боку орендарів, так, складський комплекс «Софія» (6 000 кв.м) був зданий в оренду до завершення будівництва, а Amtel II (52 000 кв.м) був повністю зайнятий протягом трьох місяців після завершення будівництва.

Прогнози

Складські проекти на стадії девелопменту та заплановані до виходу протягом 2021-2022 років становлять 72 000 кв.м. Попит, як очікується, буде перевищувати пропозицію. Деякі проекти вже повністю попередньо здані в оренду, а орендна активність зростає, прогнозується подальше зниження вакантності на ринку. З поступовим відновленням ділової активності і подальшим зростанням e-commerce, низькою вакантністю, а також обмеженою новою пропозицією, орендна ставка може трохи зрости в 2021 році, що може привести до збільшення кількості проектів build-to-suit (під конкретну компанію - ред.)

Помітні зміни в девелоперської активності можливі за умови боргового фінансування, стабільності обмінного курсу і зростання орендних ставок, деномінованих в доларах.

Авторка: Вероніка Гаврилюк

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.