ДАБІ: Огляд "Епіцентру" в Миколаївській області проводився. Дозволу на введення в експлуатацію видано не було (ДАБІ оглядав магазин вже після його відкриття)

09.02.2021
3571

Фото: ГСЧС

 

У Державній архітектурно-будівельній інспекції (ДАБІ) заявили, що її співробітник провів огляд магазину "Епіцентр" у Первомайську (згорів після підпалу 2 лютого - ред.), і не видав дозвіл на введення його в експлуатацію. На момент огляду магазин вже працював. Ритейлер подав документи про готовність торгової точки до експлуатації вже після його відкриття. На повідомлення ДАБІ звернуло увагу видання Property Times.


 

Хронологія подій

Будівництво. Компанія "Епіцентр-К" отримала дозвіл на будівництво магазину в Первомайську (Миколаївська область) 28 жовтня 2020 року, розповіли у ДАБІ. За їхніми даними, майбутній магазин за класифікацією об'єктів нерухомості віднесли до класу наслідків ССС3, тобто "зі значними наслідками". До них відносяться, в тому числі, громадські будівлі з рівнем особливої ​​небезпеки для здоров'я і життя людей понад 400 осіб, які одночасно перебувають у приміщенні.

Рітейлер повідомив, що магазин відкрився 19 грудня. Тобто, на будівництво магазину 5430 кв.м. і на те, щоб розмістити в приміщенні стелажі, а на них товар, також встановити каси та ін. у компанії пішло без тижня 2 місяці (53 дні).

Введення в експлуатацію. У січні 2021 року, за даними ДАБІ, "Епіцентр" подав акт готовності об'єкта до експлуатації через реєстр будівельної діяльності. Посадова особа ДАБІ в Миколаївській області оглянув магазин. Щоб з'ясувати чи достовірна інформація в документах, чи відповідає магазин проектній документації, вимогам будівельних норм, стандартів і правил.

В результаті огляду представник ДАБІ виявив в акті готовності об'єкта до експлуатації недостовірні дані (в повідомленні ДАБІ не йдеться, які саме  - ред.), до того ж, замовник (мабуть, мова про "Епіцентр" - ред.) не надав необхідні документи в повному обсязі. Зокрема, проект виконання робіт, проект організації будівництва, загальний журнал робіт, виконавчі схеми, акти на закриття прихованих робіт, журнал авторського нагляду, техпаспорт. Це послужило підставою для ДАБІ відмовити в видачі сертифіката готовності об'єкта до експлуатації.

"ДАБІ з повною відповідальністю заявляє, що даний" Епіцентр" не введений в експлуатацію. І звинувачення на адресу інспекції та її посадових осіб в неналежному виконанні покладених на них обов'язків є неправдивими і безпідставними", — йдеться в повідомленні ДАБІ.

Відповідь на заяву народного депутата Олени Шуляк. У ДАБІ спростували інформацію щодо "великої" кількості введених в експлуатацію "Епіцентр". "Повідомляємо, що за грудень 2020-січень 2021 року ДАБІ прийняв рішення про введення в експлуатацію тільки двох ТЦ «Епіцентр»", — йдеться в повідомленні ДАБІ. Народний депутат Олена Шуляк 5 лютого заявила у себе на сторінці Facebook, що згідно інформації, яка надійшла до них, ДАБІ ввів в експлуатацію 20 "Епіцентрів" на наступний день після того, як сталася пожежа в магазині в Первомайську. Пожежа сталася 2 лютого, а ДАБІ в своєму повідомленні говорить про період грудень'20-січень'21.

5 лютого Олена Шуляк написала також: "Не дивлячись на порушення згаданого "Епіцентру" ні ДАБІ, ні ДСНС не мали жодного зауваження до їхньої протипожежного системи". За її словами, через корупцію, ДАБІ продовжує закривати очі на порушення. Також вона додала, що перебування в "Епіцентрі" може коштувати здоров'я, оскільки "там нехтують правилами безпеки".

В "Епіцентр" офіційно не коментують заяву народного депутата і ДАБІ. Тільки в гілці коментарів під постом Олени Шуляк співробітник PR-відділу "Епіцентр" Тетяна Хомяк написала: "Це так сумно, і зовсім не смішно. Для чого зараз розводити цей хайп? У Києві цілі житлові комплекси заселяли людьми без сертифікатів введення, тому що злі забудовники не могли їх отримати. І все в ручному режимі стали виправляти в листопаді. Але системно з тих пір нічого не змінилося! Але простіше, звичайно, зробити ворогом бізнес, який намагається в цій країні щось розвивати, ніж провести нормально реформу”.

  • 2 лютого в магазин "Епіцентр" увійшов чоловік з сокирою в руках, потім розлив якусь рідину на килим і підпалив його. Під час спроб затримання зловмисник завдав травми сокирою двом охоронцям. В результаті підпалу згоріла вся будівля площею 5430 кв.м. Відвідувачі і співробітники, які перебували в магазині, були евакуйовані і не постраждали.

Авторка: Вероніка Гаврилюк

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.