“Укртелеком” здає в оренду близько 400 об'єктів нерухомості. Є цікаві пропозиції для малого бізнесу

02.12.2020
5655
Партнер проекту

"Укртелеком" запрошує малий і середній бізнес взяти участь в торгах по оренді нерухомості на наступний рік. Всі угоди проходять через ProZorro.Продажі, на майданчику доступно для торгів близько 450 лотів загальною площею 200 000 кв.м. Орендарі "Укртелекому" відзначають, що основні переваги – вигідні орендні ставки і налагоджена комунікація орендодавця зі своїми партнерами.


Орендна плата – велика складова постійних витрат для будь-якого бізнесу, але особливо для малого і середнього. Підприємці прагнуть економити і тому шукають нерухомість з найбільш прийнятними умовами оренди по співвідношенню ціна / якість. Для них в "Укртелекома" є цікаві пропозиції.

Телеком-оператор "Укртелеком" вже не перший рік здає в оренду площі, не задіяні в основному бізнесі. Ці приміщення здаються під офіси, торгівлю, послуги.

Підприємець Денис Макаренко орендував базу відпочинку "Укртелекому" на річці Десна. Він вперше звернув увагу на цей об'єкт півтора роки тому. "Я побачив оголошення на їхньому сайті і подав свою пропозицію. У компанії досить оперативно все розглянули, обговорили деталі і вже за місяць підписали договір", – розповідає Денис Макаренко. Договір оренди підписаний на три роки. За словами підприємця, такі об'єкти не часто трапляються, і для нього найбільш важливими показниками була локація і ціна, адекватна ринку. "Весь цей час я інвестую в розвиток бази відпочинку і планую продовжити термін оренди", – зазначає Денис Макаренко.

Комерційний директор мережі спортзалів "Атлетіко" Ігор Брандін займається розвитком двох компаній, які сумарно об'єднують 30 спортивних залів. Зараз його компанія орендує у телеком-оператора три приміщення, контракти були укладені після участі у ProZorro.Продажі.

"У роботі з пошуку приміщень є велика кількість нюансів. Під кожну локацію у мене прописані вимоги як мінімум на двох аркушах А4. Тому ми постійно моніторимо ринок і намагаємося відстежувати всі пропозиції", – відзначає Ігор Брандін.

За словами Ігоря Брандіна, брати участь на ProZorro.Продажі не складно, але потрібно пройти встановлену процедуру. Якщо потенційному орендодавцю підходить приміщення, то об'єкт можна отримати тільки через торги. Для участі в аукціоні необхідно зареєструватися на одному з майданчиків, підключених до системи ProZorro.Продажі, завантажити необхідні документи, оплатити гарантійний і реєстраційний внески і подати цінову пропозицію на торги. Внесок за подачу невеликий  – від 17 грн до 1700 грн в залежності від початкового бюджету торгу. Гарантійний внесок розраховується у відсотках від початкової вартості лота, заявленої замовником торгів.

Якщо учасник переміг в електронному аукціоні, з його гарантійного внеску утримується винагорода оператору за оренду лота – 3% від загальної річної суми орендної плати. Якщо користувач не переміг, гарантійний внесок повертається. Плата за подачу пропозиції повертається тільки у тому випадку, коли торги не відбулися або замовник їх скасував.

Ігор Брандін так описує свою участь в аукціоні. Потрібно моніторити пропозиції, готувати пакет документів, вносити гроші на рахунок, стежити за торгами, отримати підтвердження і узгодження. Однак процес досить стандартний. Угода займає трохи більше часу, якщо порівнювати з орендою безпосередньо у власника. Також на кожну операцію потрібна окрема реєстрація.

Конкурентні орендні ставки

"Система ProZorro.Продажі дозволяє прозоро визначати партнера-орендаря і сформувати конкурентну орендну ставку, – розповідає Євген Нищенко, директор департаменту управління нерухомістю "Укртелекому". Завдяки системі ми бачимо попит на наші приміщення, виходячи з кількості учасників на відповідних торгах, оскільки всі охочі орендувати конкретне приміщення повинні зареєструватися в аукціоні. У свою чергу потенційні орендарі отримують доступ до всіх наших пропозицій і умов оренди, можуть вибирати для себе кращий варіант".

Проходження офіційної процедури є обґрунтованим, оскільки дозволяє отримати приміщення за низькою ціною. Орендні ставки на нерухомість телеком-оператора залежать від стану і місця розташування будівлі і стартують від 80 грн / місяць кв. м

На ProZorro.Продажі проводять так звані англійські і голландські аукціони.

В англійських – учасники поступово підвищують ціну своєї пропозиції. Саме на англійському аукціоні Ігор Брандін зняв приміщення для клубу "Атлетіко" в Києві.

Голландські ж працюють зі зниженням ціни. Покупець виходить у той момент, коли ціна знизилася до рівня, який йому підходить.

За словами Євгена Нищенко, при першому розміщенні лота завжди застосовується англійський тип аукціону. Голландські торги характерні  для приміщень в райцентрах, селах та селищах міського типу, якщо протягом двох місяців експозиції за принципом англійського аукціону орендаря не знайдено.

Стартові ставки оренди "Укртелекома" визначають незалежні оцінювачі. Якщо аукціон не відбувся, орендна ставка знижується на 20% і лот розміщується повторно до тих пір, поки аукціон не відбудеться.

Ігор Брандін зазначає, що на ринку комерційної нерухомості зараз багато пропозицій із  завищеними цінами. Розмір орендної ставки від “Укртелекому” відповідає ринку. "Маючи в активі таку кількість нерухомості, вони вже фактично самі формують ринок і чинять на нього позитивний вплив", – говорить Брандін. За його словами, телеком-оператор налагодив чіткий і послідовний процес, який працює за прозорою схемою. "З "Укртелекомом" досить комфортно працювати. Якщо у мене виникали якісь питання, ми завжди знаходили взаєморозуміння через діалог", – зазначає Денис Макаренко.

По закінченню строку орендної угоди, подальше продовження договорів оренди "Укртелеком" також планує здійснювати через ProZorro.Продажі.

З усіма об'єктами, які виставляються на торги, можна ознайомитися за посиланням https://property.ukrtelecom.ua/

Торги на наступний рік вже в розпалі.

Цікаві об'єкти від Укртелекому

Оренда будівлі площею 3140,8 кв.м.

Адреса: м.Львів, вул. Дорошенко, 26.

Дата аукціону: 15.12.2020.

Стартова ціна: 276 201,95 грн.

Посилання: https://prozorro.sale/auction/UA-PS-2020-11-13-000026-2

Будинок знаходиться в центральній частині міста. Побудований в 1925 році за проектом архітектора Євгена Червінського, розташований в історичному і діловому центрі Львова, в районі з розвиненою інфраструктурою і чудовою транспортною розв'язкою. У пішій доступності  –парк імені І. Франка, Львівський національний університет ім. І. Франка, “Пузата хата”, банки, музеї, галерея мистецтв.

Оренда будівлі площею 2628,0 кв.м.

Адреса: м.Львів, проспект Червоної Калини, 5.

Дата аукціону: 03.12.2020

Стартова ціна: 134 238,24 грн

Посилання: https://prozorro.sale/auction/UA-PS-2020-12-04-000025-1

Будівля площею 2628,0 кв.м., знаходиться близько до центру міста, поруч з  транспортною розв'язкою. У приміщення зручне, з точки зору логістики, розташування.

Оренда адміністративно-офісного 12-ти поверхового будівля площею 14132,40 кв.м

Адреса: м Київ, вул. Міста Шалетт, буд.1

Ціна об'єкта: 749 299,85 грн

Посилання: https://prozorro.sale/auction/UA-PS-2019-10-21-000029-1

Оренда будівлі площею 5383,1 кв.м.

Адреса: м Київ, вул. Симиренка, 16.

Дата аукціону: 22.12.2020.

Стартова ціна: 60 990,52 грн

Посилання: https://prozorro.sale/auction/UA-PS-2020-11-19-000023-1

Розташування будівлі: в Святошинському районі міста Києва, житловий масив Південна Борщагівка. Поруч – розвинена інфраструктура, доступ на автомагістраль, зупинки маршрутного транспорту, швидкісного трамвая, магазини, кафе, аптеки, середній автомобільний і пішохідний потоки.

/Довідка. Загальний портфель нерухомості "Укртелекома" становить 2,8 млн кв. м, під комерційні цілі використовується близько 30% нерухомості. Щорічно компанія здає майже 70 000 кв. м нових площ, в залежності від темпів модернізації. Незважаючи на успіхи в цьому напрямку, основним бізнесом "Укртелекому" залишається сфера телекомунікацій/

Текст: Олександр Шокун 

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.