В Україні ввели "жовту зону". Що про це думають власники ресторанів, кінотеатрів і ТРЦ

01.10.2021
3638

restorator.ua

З 23 вересня по всій Україні встановлена ​​жовта зона. Це означає, що для громадських закладів починають діяти певні обмеження зокрема, 1 людина на 4 кв.м, заповненість не більше 50%, а у ресторанах відстань між столиками має бути 1,5 метра. Обмеження можуть бути послаблені якщо не менше 80% відвідувачів і персоналу мають хоча б одне щеплення або діючий результат ПЛР. Retailers зібрав думки власників ресторанів, кінотеатрів і закладів, про те, як на них вплинула "жовта зона" і як вони дотримуються карантинних обмежень.


 

Карантинні обмеження

Отже, з 23 вересня в Україні діє "жовта" карантинна зона, яка забороняє:

  • проведення масових заходів за участю понад 1 людину на 4 кв. м. площі будівлі або території;
  • у ресторанах не більше чотирьох осіб можуть сидіти за столиком, відстань між столами - мінімум 1,5 метра. За умови, що відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому з натягнутими масками, крім часу сидіння за столом для прийому їжі і напоїв;
  • заповненість кінозалів і залів інших установ культури більш ніж на 50% місць;
  • заповненість спортзалів і фітнес-центрів більш ніж 1 людина на 10 кв. метрів.

Реакція рітейлерів і бізнесу

"Мультиплекс". CEO мережі Роман Романчук у коментарі Retailers сказав, що "Мультиплекс дотримується повністю карантинних обмежень", але не перевіряє сертифікати, а зробить обмеження в посадці.

"Сім'я ресторанів Дмитра Борисова". Ресторатор Дмитро Борисов у коментарі Retailers зазначив, що "ми - кухарі, офіціанти, касири, а не поліція. У нас немає законних повноважень що-небудь перевіряти і контролювати ". При цьому уточнив, що 90% персоналу мережі ресторанів вакциновані.

"Планета Кіно". Співзасновник мережі Дмитро Деркач на своїй сторінці у Facebook повідомив, що з початку введення обмежень вони обмежують заповненість залів: через кожні два ряди залишають один для безпечної дистанції між глядачами. Документи перевіряти не будуть. Також він зазначив, що співробітники "Планети Кіно" вакциновані, але не уточнив який відсоток.

Budhouse Group (ТРЦ Lubava, Fabrika, Nikolsky). У компанії відзначають, що нововведені обмеження не є виходом для бізнесу, так як, за їхніми даними, в Україні вакциновано лише 12% людей.

«Відповідно, якщо відвідуваність ТЦ знизиться до 12% від звичайної, а орендарі змушені будуть нести ті ж самі операційні витрати, то це неминуче призведе до збитків» - повідомила компанія.

У Budhouse Group відзначають, що тепер орендодавець має право нараховувати орендну плату в повному обсязі у ході дії карантинних обмежень, оскільки вакцинація персоналу - це проблема самого орендаря і форс-мажор на такі випадки не поширюватиметься.

Atlas. Клуб Atlas вирішив пропускати відвідувачів на концерт, які мають негативний результат тесту на коронавірус, документ, який підтверджує отримання першого або другого щеплення або сертифікат про повну вакцинацію. В адміністрації клубу відзначили, що всі його співробітники повністю вакциновані.

Salateira. Засновник мережі Олександр Савілов заявив, що у їхніх закладах вакциновано майже 80% персоналу, однак цей відсоток нерівномірний - є ресторани зі 100% вакцинацією, а є з 20% вакцинацією. Компанія підтримує мобільні бригади по вакцинації, за допомогою яких їх персонал робить щеплення - у Києві таких три.

Автор: Олександр Шаріпов

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.