Законопроект №5600 підвищує податкові ставки, у тому числі, акцизи на алкоголь і податки на нерухомість. Як він може вплинути на ресторанну індустрію? Думка юриста Poster

09.07.2021
4721

Фото: Depositphotos

Верховна Рада 1 липня 2021 року у першому читанні підтримала законопроект №5600, який підвищує податкові ставки, у тому числі, акцизи на алкоголь і податки на нерухомість. Поки законопроект ще не прийняли остаточно - він повинен пройти друге читання і підписання президентом. Окремі пункти, які націлені на середній і дрібний бізнес, обмежують підприємців, відзначає юрист Poster Дмитро Кондратьєв у Telegram-каналі "Реве та стогне ресторатор". Наводимо його нотатки з приводу того, що на даному етапі хочуть змінити і як закон може вплинути на ресторанну індустрію.


 

Як закон може вплинути на рестораторів?

  • Найкритичніше для рестораторів у новому законопроекті - це ризик податкових перевірок. Податковій дають право стягувати борг за рахунок коштів у банку боржника, за рішенням самої податкової і без звернення до суду. Штрафи будуть нараховуватися, а оскаржити їх можна буде тільки після оплати. Також за рішенням суду керівникові компанії з заборгованістю можуть заборонити виїжджати з країни, доки він її не погасить.
  • У податковій з'явиться більше повноважень для перевірки. Наприклад, вона подасть вам будь-який податковий запит. І якщо ви не відповісте чи відповісте на її думку неправильно - до вас можуть прийти з перевіркою.
  • Введуть податок на дохід фізосіб у 18% від доходів, отриманих від продажу третьої і наступних об'єктів нерухомості. Це означає, що ринок нерухомості може подорожчати, і вартість приміщення або його оренда для кафе, бару, ресторану - злетіти.
  • Місцеві органи влади зможуть безконтрольно вигадувати нові податки на місцях. Є ризик, що такі закони можуть торкнутися і закладів громадського харчування у регіонах.
  • Збільшать акциз на алкогольні напої, зокрема на пиво. Може змінитися підхід до визначення акцизу на цей напій: сума буде залежати від міцності. Зараз акциз на все пиво становить 2,78 грн / л. У проекті №5600 пропонується розраховувати акциз з розрахунку за літр 100% -го спирту - 59,82 грн / л. Тобто, акциз на пиво міцністю 4% складе 2,39 грн, 8% - 4,79 грн. Таким чином, легке пиво буде обкладатися меншим податком, а ось більш міцне подорожчає на 2 грн / л.

На що ще звернути увагу

Крім цього, якщо законопроект приймуть, зміни стосуватимуться проведення розрахункових операцій через РРО або хмарне РРО для алкогольних напоїв. Крім коду УКТ ЗЕД, необхідно буде вказувати цифрове значення штрихкоду марки акцизного цифрового податку.

Також облік товарних запасів буде здійснюватися по держформі. Ресторатор повинен буде проводити інвентаризацію залишків товарів на день виникнення боргу. При цьому потрібно буде вказувати адреси об'єктів, на яких зберігаються ці обсяги товарів. Усі результати підрахунку потрібно буде оформляти відповідними первинними документами закладу.

Законопроект має безліч спірних пунктів і багато бізнес-асоціації виступають проти нього. Ми сподіваємося, що у такому вигляді його не приймуть. Будемо тримати у курсі, як далі буде розвиватися ситуація з його прийняттям.

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.