9 тенденцій на ринку одягу за версією Alibaba

25.01.2021
7424

У світовій індустрії моди та одягу протягом останнього року відбулись серйозні зміни. Поточного року, за словами аналітиків, на індустрію одягу чекають чергові зміни, пов’язані з пандемією та її впливом на споживача. Онлайн-гігант Alibaba у своєму блозі розповідає про дев’ять основних тенденцій галузі.


 

  • За прогнозами, до 2028 року світова індустрія швидкої моди зросте до $44 млрд.
  • Очікується, що до 2023 року об’єм онлайн-покупок в індустрії моди досягне 27%.
  • США – лідер на світовому ринку одягу, з ринковою вартістю $349,6 млрд.
  • На другому місці Китай - $326,74 млрд.
  • 50% покупців B2B сегменту шукають одяг в онлайні.

Зростання e-commerce

Онлайн вже став нормою до пандемії. Це допомогло деяким ритейлерам вижити в умовах жорстких обмежень. Навіть після поступового повернення до нової реальності, у компаній не так багато переваг для повернення до продажу в звичайних магазинах, тому цілком ймовірно, що онлайн продовжить своє зростання.

Одяг стає універсальним для обох статей

У багатьох культурах кордони стираються, люди починають носити одяг, в якому вони відчувають себе комфортно, не звертаючи уваги на гендерні правила і стереотипи. Деякі ритейлери випускають унісекс колекції базового одягу, серед них Blindness, One DNA і Muttonhead.

Звичайно, велика частина індустрії розділена на одяг для чоловіків, жінок, хлопчиків і дівчаток, проте наявність у рітейлера лінійки унісекс дає можливість покупцям уникати цих ярликів, якщо їм так комфортніше.

Зростання попиту на комфортний одяг (але це не точно)

Після переходу на віддалену роботу або на дистанційне навчання, люди проводять більше часу вдома. Через це спостерігається значне зростання продажу спортивного та домашнього одягу. У березні 2020 року об`єм продажу піжам збільшився на 143 %2, а продаж бюстгальтерів скоротився на 13%.

До останнього кварталу 2020 року багато ритейлерів одягу почали усвідомлювати, що комфорт став ключовим фактором. Оскільки багато підприємств продовжують дозволяти людям працювати з дому, цілком можливо, що ця тенденція збережеться ще на деякий час.

Існує й інша точка зору. Якщо минулого року спостерігалося зростання домашнього і комфортного одягу, а також товарів для дому, то цього року, імовірніше споживачі почнуть оновлювати гардероб перед тим, як повернутися до реальності в нових умовах. Аналітики B. Riley Securities прогнозують, що 2021 рік стане роком, коли модний одяг перевершить повсякденний, оскільки споживачі мають потребу в оновленні свого гардеробу і "нових вражень". За словами аналітиків NPD Group, цього року може спостерігатися високий попит на категорії, які просіли під час пандемії, в тому числі на одяг, косметику та взуття. Водночас категорії, що виросли в 2020 році, як товари для дому, можуть втратити оберти.

Етична і стійка купівельна поведінка

В останні роки увага громадськості все більше прикута до соціальних питань, пов'язаних з індустрією моди, особливо коли мова йде про fast-fashion і мас-маркет. Деякі споживачі обирають бренди, які або виробляють високоякісну продукцію, розраховану на тривалий термін служби, або ті, які використовують перероблені матеріали для створення своїх колекцій.

Оскільки споживачі продовжують змінювати спосіб життя в бік стійкості, ці тенденції можуть зберегтися ще довгі роки.

Зростання "ReCommerce" (вживаного) одягу

За останні роки тренд "ReCommerce" став більш популярним. Частково ця тенденція пов'язана з переходом до екологічно чистих покупок і скорочення відходів, але також вона передбачає "вторинну переробку" і ремонт вінтажних речей.

Споживачі частіше купують одяг в секонд-хендах, вінтажних і комісійних магазинах, як в онлайні так і в офлайні. Такі маркетплейси як LetGo, eBay, DePop, OfferUp і навіть Facebook, безумовно, сприяли розвитку цієї тенденції. Ще однією перевагою ReCommerce для споживачів є низька ціна на товар.

Slow fashion замість Fast fashion

Ставлення споживачів до швидкої моді змінилося через її етичні наслідки з погляду сталого споживання та прав людини. Альтернативою стає "повільна мода". Частково це пов'язано з "безсезонною" модою, коли ритейлери відмовляються від регулярних сезонних колекцій, оскільки такий підхід природним чином призводить до появи швидкої моди.

Мета створення бессезонної моди і протидії сезонним трендам – ​​спонукати споживачів та інших дизайнерів дозволити речам залишатися в моді довше одного сезону. Це дозволяє брендам створювати вироби більш високої якості з більш високими цінами, які розраховані на декілька сезонів. Багато модних брендів ще не прийняли цю практику. Однак, оскільки лідери галузі, як Gucci, взяли на себе цю ініціативу, їхній приклад можуть наслідувати й головні гравці фаст-фешн як Zara або H&M.

Онлайн-магазини підлаштовуються під потреби споживачів

Незважаючи на зростання онлайну, є покупці, які бояться купувати одяг в онлайні, не міряючи його. Минулого року з'явилися технології, що вирішують цю проблему. Рітейлери покращують якість онлайн-покупок за допомогою віртуальної реальності і технологій доповненої реальності. Обидві ці технології дають покупцям можливість використовувати віртуальну примірочну, щоб побачити, як товар буде виглядати в реальному житті.

Інклюзивність

Згідно з дослідженнями, проведеними Alibaba.com, до кінця 2021 року ринок жіночого одягу плюс сайз буде оцінений в $46,6 млрд, що вдвічі перевищує його оцінку всього трьома роками раніше. Це означає, що у жінок великих розмірів з'явиться більше варіантів одягу ніж будь-коли.

Крім того, приділяється велика увага расовій різноманітності. Такі бренди, як SKIMS, створюють "нюдові" і "нейтральні" речі, які підходять людям з різним кольором шкіри. Інші бренди створюють інклюзивні лінії одягу, які підходять для людей з різноманітними захворюваннями.

Зростання опцій оплати

Багато ритейлерів надають споживачам можливість здійснювати оплату після покупки. Наприклад, покупець може зробити замовлення на $400 і заплатити тільки $100, а потім виплатити решту суми рівними платежами протягом наступних трьох місяців.

Такий підхід "Купи зараз, заплати пізніше" (BNPL) дозволяє споживачам витрачати гроші, яких у них немає. Вперше така можливість з'явилась у брендів низького цінового сегменту, зараз це поступово проникає в дизайнерський і люксовий сегмент.

Джерело: Alibaba

Переклад з англійської: Людмила Будіна

 

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.