Бізнес може отримати до 8500 грн штрафу за відмову клієнту в оплаті карткою

14.01.2022
3410

Фото: retail-loyalty.org

У Держспоживслужбі зазначають, що останнім часом кількість скарг споживачів щодо відмови з боку продавців у безготівковому розрахунку збільшилася. За недотримання правил, бізнес можуть оштрафувати.


Проводити виключно готівкові розрахунки можуть лише підприємці, які працюють у населених пунктах із населенням до 25 000 осіб. Інші повинні приймати безготівкову оплату через POS-термінал або QR-код, наприклад.

У разі відмови оплати карткою, покупець може подати скаргу на бізнес до територіальних органів Держспоживслужби. Це обмеження прав споживачів за ст. 17 ЗУ "Про захист прав споживачів", покупець має право вільно вибирати спосіб розрахунку, у тому числі платити безготівково, якщо підприємство зобов'язане приймати таку оплату згідно із законом.

Бізнес чекає штраф:

  • за відмову покупцю у реалізації його прав – десятикратна вартість продукції (не менше 85 грн) або 500 неоподатковуваних міндоходів (8500 грн);
  • за порушення правил торгівлі - максимум 27 неоподатковуваних міндоходів (459 грн).

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.