Glovo планує купити Zakaz.ua — AIN (оновлено)

30.11.2021
3755

Фото: ua-retail.com

Іспанський сервіс доставки Glovo готується до купівлі українського сервісу доставки продуктів Zakaz.ua. Про це повідомляє AIN, із посиланням на власні джерела.


До угоди сторони готувалися кілька місяців. Вперше видання дізналося про потенційні переговори ще влітку 2021 року, але тоді деталей не було. У Zakaz.ua на запитання редакції тоді повідомили, що насамперед розглядають можливість залучення інвестицій.

Що дасть купівля Zakaz.ua?

Для Glovo покупка Zakaz.ua — шанс зміцнити та швидко масштабувати свій бізнес. Угода дозволить Glovo швидко отримати компанію, яка зможе доставляти товари вже з існуючих супермаркетів і фактично використовувати існуючі напрацювання. Один із інсайдерів ринку припускає, що у плані доставки з ресторанів та магазинів на ринку з'явиться монополіст, перемогти якого буде дуже складно, якщо не неможливо.

Скільки може коштувати Zakaz.ua? 

У 2020 року виручка компанії Zakaz.ua склала $85 млн, план на 2021 рік — $128 млн. За даними двох джерел AIN, подібні компанії купують за ціною 0,5-1 виручки. В Україні через особливості ринку частіше діє саме перший варіант — 0,5 від виручки. Також подібні компанії купують за принципом розрахунку доходу "один конкретний місяць *12". Зважаючи на це, а також на факт, що компанія продовжує зростання на десятки відсотків щороку, оцінка Zakaz.ua може становити від $60 млн до $80 млн. Ще один співрозмовник AIN. припускає, що ціновий діапазон нижчий – від $50 млн до $70 млн.

//Оновлено: у Zakaz.ua на запит Retailers спростували інформацію про угоду з Glovo. «Zakaz.ua постійно веде переговори про раунди та залучення інвестицій – це нормальна практика для такого проекту та цієї індустрії. І ми, відповідно, часто отримуємо запити від таких медіа. У той самий час ми можемо обговорювати ні умови, ні учасників, ні суми — це, зрозуміло, конфіденційна інформація. Просимо з розумінням поставитися до того, що ми не коментуємо чутки», — прокоментували у компанії// 

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.