Огляд ринку нерухомості України у 1-му півріччі 2021. Дані Cushman & Wakefield

03.08.2021
2800

Фото: Censor.net

У першому кварталі 2021 року в Україні, як у департаментах розвитку, так і у відділах оренди, була невизначеність щодо бюджетів — через непередбачуваність ситуації з локдаунами. Однак вже з травня у орендарів з'явилися плани по розвитку, коли після відновлення роботи ТРЦ стався сплеск та підвищення відвідуваності і товарообігу завдяки відкладеному попиту. Про це розповіла керівник департаменту агентських і консультаційних послуг у сфері торговельної нерухомості компанії Cushman & Wakefield Ukraine Катерина Весна.


Наразі у Києві простежується стійкий тренд до поглинання вільних торговельних площ. Чинну вакантність на рівні 7,1% формують вільні площі у мегамолах, звільнилися площі у деяких центральних проєктах, та об’єктах першого й другого покоління, які розташовані у зонах з високим рівнем конкуренції.

Нова пропозиція у другому кварталі 2021 р. склала 5 692 кв. м. Максимальні орендні ставки для торговельних площ 100-200 кв. м знизилися й становлять $70-85 кв. м/місяць для кращих приміщень у найкращих торговельних центрах. 

У 2021 році у Києві заплановане відкриття ТРЦ Respublika Park (GLA 135 000 кв. м), 2 фаза ТРЦ Blockbuster Mall  (GLA 50 000 кв. м), ТРЦ ХІТ Mall (GLA 9 600 кв. м) та інш. Відкриття нових ТРЦ також планується у Харкові, Черкасах, Запоріжжі, Івано-Франківську, Одесі, Тернополі, Львові та Житомирі.

Щодо розважального сегменту, то показники відвідуваності залишаються набагато нижчими, ніж у 2019 році. Для орендарів сфери харчування, ситуація подібна до розважального сегменту, але із відмінністю у тому, що тут попит з боку споживачів покращився

Попит на товари для затишку оселі посилився. «Ми прогнозуємо, що ця тенденція буде зберігатися у наступні роки, а кількість операторів або форматів  продовжить збільшуватись», — зазначила Катерина Весна.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.