Як обрати бойлер за характеристиками і на що звернути увагу

14.05.2021
13742
Как выбрать бойлер по характеристикам и на что обратить внимание
PR-Матеріал

При виборі бойлера покупці задаються багатьма питаннями. Який ТЕН краще: сухий або мокрий? Скільки літрів вистачить для комфортної експлуатації? Бойлер якої форми краще взяти? Питань багато і на кожне з них доводиться шукати правильну відповідь. Але через суперечливу інформацію в інтернеті на вибір оптимальної моделі нерідко йдуть місяці — настільки складно простій людині розібратися у всьому цьому і зрозуміти, який же краще купити бойлер для будинку.

У зв'язку з цим, спільно з експертами спеціалізованого магазину Vencon, ми підготували докладну інструкцію про те, як правильно вибрати бойлер. Дотримуйтеся даної послідовності і вибір бойлера буде простим і правильним.


Який об'єм водонагрівача вибрати?

Як показує практика, гарячої води багато не буває. У більшості випадків споживачі обирають бойлер на 80 літрів. Або на 100 л, якщо в будинку є ванна. І це підтверджує статистика продажів за останні кілька років:

Які об'єми бойлерів обирають споживачі

Як видно на малюнку, попит на бойлери на 50 літрів з кожним роком зменшується. Здебільшого це обумовлено негативним досвідом покупців, яким не вистачило такої кількості води, особливо взимку. Інші ж споживачі, які ще думають над тим, який об'єм водонагрівача вибрати, почали прислухатися до рекомендацій і купувати більш об'ємні аналоги – на 80 або 100 л.

Збільшення попиту на ці моделі пояснюється і тим, що різниця в ціні між бойлерами на 50, 80 і 100 л – мінімальна. Зате різниця в кількості води — відчутна. І навіть незважаючи на те, що найчастіше перевага віддається більш бюджетним моделям, покупці все одно вважають, що краще придбати бойлер на 80 літрів.

Середня ціна бойлерів в залежності від об'єму

Звичайно, тут все залежить від кількості точок водорозбору і розміру сім'ї. Тому для зручності експерти Vencon радять відштовхуватися від наступної таблиці, де наочно видно, яка кількість води потрібна для різних потреб:

Який об'єм бойлера радять вибирати експерти

У будь-якому випадку найкраще купувати модель з максимально можливим літражем, адже це набагато комфортніше. Так іншим членам сім'ї не доведеться чекати, поки вода в бойлері нагріється. Або ж час очікування буде зовсім невеликим.

Як правило, в подібних випадках у споживачів виникає логічне запитання — а чи не буде бойлер більшого літражу споживати більше електроенергії? Ні. По-перше, незалежно від об'єму (будь то бойлер на 50 літрів, 80 л або 100 л) водонагрівач витрачає рівно ту кількість електроенергії, яка потрібна для нагріву витраченої води.

По-друге, при використанні електротарифу день/ніч, вигідніше брати саме водонагрівачі більшого літражу і нагрівати воду в нічний час, коли вартість електроенергії вдвічі нижче. 

В європейських країнах це вже стандартна практика. Вартість електроенергії там досить висока, тому місцеві споживачі купують бойлери з великим баком і завжди нагрівають воду вночі за дешевшим тарифом. А потім використовують її протягом дня.

Крім того, вартість води, отриманої з бойлера, набагато нижче, ніж вартість води з центрального водопостачання. Це видно на наступній інфографіці:

Яка вартість гарячої води, якщо нагрівати бойлером

При установці двозонного лічильника (для оплати електроенергії за нічним тарифом) вартість 1 куба гарячої води в літній сезон на 30% менше, а в зимовий – на 15% (взимку температура холодної води нижче, тому на її підігрів витрачається більше електроенергії). Так що об'ємний бойлер не тільки не споживає більше енергії, але ще і допомагає економити на підготовці гарячої води.

До речі, для переходу на нічний тариф вам знадобиться виконати ряд рекомендацій, які дозволять заощадити кошти на оплату за електроенергію в подальшому. Отже по порядку:

  1. Візьміть з собою документи, що засвідчують особу (паспорт, індивідуальний код), договір про постачання електроенергії та відвідайте РЕМ.

  2. Подайте заявку про те, що хочете перейти на багатотарифний облік.

  3. Внесіть вартість послуги монтажу двотарифного лічильника і отримаєте перелік моделей, які дозволено встановлювати.

  4. Знайдіть перелік офіційних постачальників і замовте двотарифний лічильник в одній з цих компаній.

  5. Отримайте Акт вхідного контролю (видається протягом 14 днів).

  6. Виконайте параметризацію лічильника в РЕМ або в фірмі, в яку вас направлять.

  7. Викличте інспектора РЕМ, щоб він розпломбував старий лічильник і опломбував новий, а потім видав відповідну документацію.

Все — з цього моменту ви можете користуватися електроенергією за новими тарифами.

Другий нюанс водонагрівачів великого об'єму полягає в тому, що вони довше гріють воду. Так, це дійсно так. Модель на 50 л нагріває воду в 2 рази швидше, ніж бойлер на 100 літрів. Але і вода в ньому закінчиться вдвічі швидше, і потім знову доведеться чекати, поки вона нагріється, а це не зовсім зручно.

І, мабуть, головне питання, яке задають абсолютно всі перед тим, як вибрати бойлер більшого об'єму – а чи варто за нього переплачувати? У наведеній вище інфографіці вже зазначалося, що різниця в ціні між моделями на 50 л і 100 л мінімальна. Істотне збільшення вартості йде від 100 л і вище. Та й вона здебільшого залежить від типу ТЕНа або функціоналу, а не від об'єму бака.

Тому, якщо місце монтажу бойлера дозволяє встановити модель на 80 л або 100 л, то краще віддати перевагу саме їй. Природно, якщо бойлер купується під мийку на кухню, то в цьому випадку використовують моделі об'ємом від 10 до 30 літрів.

Який вибрати бойлер за формою?

Габарити водонагрівача багато в чому залежать від його форми. Тому, щоб правильно підібрати бойлер за розмірами, потрібно відразу визначитися, де він буде встановлюватися і скільки вільного простору там є. А вже потім обрати оптимальний варіант.

Так як місць для установки водонагрівача небагато, то виробники випускають такі види бойлерів:

  1. Циліндричні. 

  2. Вузькі (slim). Такі водонагрівачі — вужче, але вище. 

  3. Плоскі. Найкомпактніші в плані глибини. 

  4. Прямокутні.

Який бойлер краще купити? Згідно з представленими статистичними даними компанії Vencon, найбільш популярними є циліндричні моделі:

Яку форму бойлера найчастіше вибирають покупці

За інфографікою наочно видно, що попит на такі бойлери зростає з кожним роком. У той час як на вузькі і плоскі моделі – падає. Це обумовлено декількома факторами. По-перше, в 2018-2019 роках було масове відключення води. Люди купували бойлери в квартири з готовим ремонтом, тому обирали плоскі або вузькі моделі, так як тільки їх можна було вмістити в обмежений простір. У 2020 році габарити відійшли на другий план і класична циліндрична форма знову стала популярною.

Середня ціна бойлерів в залежності від форми

По-друге, плоскі і вузькі моделі коштують дорожче. Циліндричні ж водонагрівачі мають найнижчу середню вартість. Враховуючи проблеми з фінансами в карантин, а також щорічне підвищення цін на бойлери, покупці почали віддавати перевагу більш дешевим моделям. 

Також обов'язково потрібно враховувати спосіб установки бойлера. У продажу є моделі, які монтуються тільки в горизонтальному або тільки у вертикальному положенні. Випускаються і універсальні водонагрівачі, але їх менше.

Все це зроблено для того, щоб споживачі могли встановити бойлер навіть після закінчення ремонту. Але, звичайно ж, найкраще купувати його на етапі ремонтних робіт – так набагато простіше підібрати форму і розміри пристрою.

Також при виборі місця для установки водонагрівача треба враховувати, що під ним повинно бути не менше 15 см вільного простору (для його підключення). А в ідеалі — 50 см (для зручності проведення сервісного обслуговування). Від верхньої ж частини бойлера до стелі повинно бути близько 5-10 см вільного простору (щоб грамотно його навісити, а при необхідності – можна було легко зняти).

Який бойлер краще купити: з сухим чи мокрим ТЕНом?

Головна перевага сухого ТЕНа полягає в тому, що він не контактує з водою, на відміну від мокрого нагрівального елементу. В результаті процес корозії у таких водонагрівачів набагато повільніше, ніж у аналогів з мокрим ТЕНом. З цієї ж причини гарантія на такі моделі більша і, як правило, регламентний сервіс проводиться рідше. Якщо не виконувати обслуговування за регламентом — гарантія на внутрішній бак стане недійсною.

Який бойлер вибрати? На наведеній нижче інфографіці видно, що більш популярними є моделі з сухим ТЕНом:

Який тип тена в бойлері вибирають користувачі

Так, вони коштують дорожче, але українців це не зупиняє. У 2020 році через карантин люди почали купувати більш дешеві моделі, але все одно брали переважно бойлер з сухим ТЕНом. Багато в чому завдяки тому, що такий ТЕН не контактує з водою і рідше виходить з ладу. Хоча експерти Vencon стверджують, що якщо своєчасно виконувати регламентне обслуговування, то обидва варіанти (і з мокрим, і з сухим нагрівальним елементом) відпрацюють однакову кількість часу.

Середня ціна бойлерів в залежності від типу тена

Як правильно обрати водонагрівач: додаткові рекомендації

Перед тим як обрати бойлер для будинку або квартири, потрібно також пройтися за наступними критеріями:

  1. Потужність ТЕНа. Швидкість нагріву води безпосередньо залежить від потужності ТЕНа. Оптимальним значенням вважається потужність 2 кВт. Моделі з таким ТЕНом швидко нагрівають воду і не сильно навантажують мережу. Для будинків зі старою проводкою рекомендується обрати бойлер потужністю 1,5 кВт і менше. Варто відзначити, що для безпечного використання пристрій краще підключати на окремий автомат. 

  2. Матеріал бака — нержавіюча сталь або сталь з емалевим покриттям. Зазвичай баки з нержавіючої сталі більш стійкі до корозії, але у них є слабке місце – зварні шви. І, як показує статистика, саме їх частіше змінюють по гарантії, ніж сталеві. Баки зі сталі додатково мають емалеве покриття, яке служить додатковим захистом зварних швів. 

  3. Спосіб управління — електронне або механічне. Механічне управління вважається більш надійним, а електронне – більш зручним. Вибір знову ж робиться на особистий розсуд покупця.

  4. Режим розумного контролю. Це режим, під час якого бойлер аналізує, як і коли використовується гаряча вода, і вже на основі даного аналізу програмує свою роботу. Він дозволяє економити до 20% електроенергії. Вважається корисним для тих, хто вдень знаходиться на роботі, а бойлером користується переважно ввечері.

  5. Функція Wi-Fi. Зручна опція для людей, які люблять управляти всім зі смартфона. Або часто бувають у відрядженнях і хочуть включати бойлер за день до повернення додому.

І не менш важливий момент — термін гарантії на бойлер. Як правило, виробники дають дві гарантії: на електричну частину (ТЕН, дисплей) і на внутрішній бак. У першому випадку вона становить плюс-мінус 2 роки, а в другому – від 3 до 10 років. При цьому розраховувати на гарантійний ремонт або заміну можна тільки при дотриманні наступних умов:

  • монтаж виконаний згідно з інструкцією;

  • обов'язково встановлений редуктор тиску на вході холодної води (на квартиру або окремо на бойлер);

  • регулярно проводиться сервісне обслуговування.

Максимальний термін гарантії на внутрішній бак, як правило, мають моделі з сухим ТЕНом. Вони вважаються більш надійними, плюс перерва між сервісним обслуговуванням у них більша.

Якщо ж відштовхуватися від статистики продажів, то найбільш популярними серед українців є циліндричні бойлери з сухим ТЕНом і баком на 80 л. Це найоптимальніший за ефективністю і ціною варіант, «золота середина», яка підійде для будь-якої сім'ї.

Таким чином, щоб правильно підібрати бойлер, потрібно спочатку визначитися з його об'ємом, а потім – з формою (з урахуванням місця його установки). Далі необхідно дивитися на тип і потужність ТЕНа, матеріал бака, а також додаткові характеристики водонагрівачів. І, звичайно ж, не забути про термін дії гарантії, адже це теж важливо.

 

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.