Доставка товарів з IKEA в Україні коштує в 3-10 разів більше в порівнянні з конкурентами. Чому так (дорого)?

28.04.2021
9180

Иллюстрация: Olga Gurova

IKEA запустила онлайн-магазин в Україні у травні 2020 року. Одна з претензій покупців до компанії - висока вартість доставки і відсутність зручних опцій отримання замовлення. Чому так?


 

Перш, ніж показати наскільки дорожча вартість доставки у меблевій компанії,в порівнянні з конкурентами, потрібно уточнити які опції доставки пропонує IKEA. Це "кур'єр", "вантажівка" (теж до дверей) і власні пункти видачі - наразі їх 4 і вони працюють тільки в Києві. IKEA не співпрацює з жодною компанією, яка надає послуги доставки ( "Нова пошта", "Укрпошта", Justin, Meest і ін.).

При існуючих опціях доставки у IKEA їх вартість значно вище, ніж у інших рітейлерів. Підприємець Артур Оруджалієв в квітні хотів замовити на сайті IKEA сільничку і перечницю за 298 грн, з доставкою в передмістя Києва. Єдина опція доставки була "вантажівка" за 1599 грн. Вибрати доставку кур'єром він не зміг, на сайті уточнювалося, що всі слоти цим методом вже заброньовані на сьогодні. Замовлення Артур не оформив.

Ми вирішили подивитися у скільки обійдеться доставка шафи рітейлера в передмістя. Вартість доставки вантажівкою - 1599 грн. Виходить, незалежно від ваги і габаритів товару, ціна на доставку вантажівкою буде однакова.

В інших магазинах доставка шафи в передмістя обійдеться дешевше. Наприклад, з онлайн-магазину MebelOk.com шафа в село Віта Поштова доставлять до дверей за 450 грн, з Jysk доставка обійдеться в 500 грн, а з "Епіцентру" - 254 грн (додаткова плата вантажникам за підйом на поверх).

Маркетолог Броніслав Чумак, який живе в Києві, в березні поділився в одній з гілок обговорення в Facebook, що він хотів замовити комод, вартістю 1200 грн. В цьому випадку, теж була опція доставки "вантажівка", ціна - 1599 грн. Він купив шафу і заплатив таку ціну доставки, щоб не витрачати час на пошуки потрібної йому шафи.

Ми також спробували оформити замовлення шафи з IKEA. Адресна доставка по Києву в район Позняків обійдеться в 699 грн, з пункту самовивозу - 59 грн.

Адресна доставка шафи Києвом з Jysk - безкоштовна, з "Епіцентру" - теж (не рахуючи оплати за підйом на поверх). У Rozetka - доставка додому (якщо продавець Rozetka) буде коштувати 59 грн, на сайті MebelOk.com - 299 грн.

Чому у IKEA така дорога доставка?

За словами комерційного директора мережі MebelOk.com Костянтина Лошневського, вартість доставки IKEA є реальною вартістю витрат на її здійснення. «Швидше за все вони не готові жертвувати своїм прибутком для зручності клієнта. Також як і не готові працювати з різними операторами і форматами доставки, намагаючись знайти одне-два універсальних рішення», - говорить він. Товари IKEA доставляє логістична компанія DB Schenker, з якої вона співпрацює з самого початку запуску онлайн-магазину.

В IKEA на запит Retailers відповіли: «Ми постійно вдосконалюємо свою діяльність в Україні, щоб зробити рішення і товари для дому IKEA доступними для якомога більшої кількості українців. Поточні ціни на доставку відображають збільшені операційні витрати на цю послугу. По відношенню до партнерів по логістиці, поки "Нова Пошта Логістик" працює з нашим складом і готує замовлення e-commerce, а DB Schenker відповідає за доставку товарів IKEA. Ми завжди шукаємо шляхи для зниження цін, де це можливо, щоб ще краще задовольняти запити наших покупців. У довгостроковій перспективі плануємо розширити мережу пунктів видачі товарів IKEA по всій країні, щоб зробити наші послуги доступними для ще більшого числа людей ».

Чому IKEA не працює з доставки кінцевому споживачеві з логістичними операторами, в компанії не відповіли.

Як можна вирішити питання дорогої доставки?

Доставка великогабаритних товарів залишається найбільш витратною частиною меблевого бізнесу, особливо, якщо мова йде про доставку країною, розповів Retailers Костянтин Лошневський. Він каже, що в даній ситуації немає єдиної правильної схеми, тому виграє той гравець, що шукає оптимальні варіанти для кінцевого клієнта. «На жаль, жоден оператор логістичних послуг не може запропонувати конкурентних умов доставки меблів Україною. Це пов'язано з тим, що логістична інфраструктура (склади, системи сортування, транспорт, завантаження маршруту, кількість співробітників в автомобілі) для  дрібних пакетів не підходить для габаритних меблів. Також доставка габаритних меблів вимагає послугу по занесенню (підйому) і збірки», — додає він.

У MebelOk.com прорахунок вартості доставок по Україні відбувається на підставі статистики за певний період, за словами Лошневского. Наприклад, реальна вартість доставки матраців по Україні становить від 500 до 1500 грн. Оскільки клієнт не готовий на такі витрати, вартість доставки на сайті становить від 250 грн до 500 грн в залежності від розміру і регіону. Частина витрат компанія покриває самостійно. При доставці дивана, реальна ціна доставки становить від 2000 грн до 5000 грн, для клієнта - від 1000 грн до 2500 грн.

В інших країнах, каже експерт, проблему доставки меблів вирішують такими шляхами:

  • підганяють упаковку меблів під стандартні прийнятні габарити логістичних та поштових операторів, розділяючи комплект меблів на багато невеликих упаковок;
  • організують спеціальну меблеву логістику від магазину, формуючи свій автопарк і склади;
  • розвивають спеціальні логістичні служби для габаритних вантажів.

Авторка: Людмила Будіна

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.