"Цитрус", Корбан і корпоративний конфлікт. Що взагалі відбувається?

02.03.2021
8307

Корпоративний конфлікт в "Цитрусі" триває. Один із засновників Дмитро Зінченко заявив, що продав свою 50% частку в "ЗТ-Інвест" Геннадію Корбана після того, як влітку минулого року він заявив про рейдерське захоплення компанії його бізнес-партнером Григорієм Топалом. Григорій Топал відповів на запит Retailers в телеграм, що він не дає інтерв'ю і уточнив, що на всі питання може відповісти СЕО "Цитрус" (але він не відповів на основні питання). Геннадій Корбан сказав, що він виступає як інвестор і планує розвивати мережу. Розповідаємо історію питання, що собою представляє "ЗТ-Інвест", а також що входить в ГК "Цитрус" і як в компанії "Цитрус" оцінюють входження Корбана до однієї з юросіб групи.


 

Що сталося?

25 лютого 2021 стало відомо, що власником 50% частки в статутному капіталі компанії "ЗТ-Інвест" став Геннадій Корбан. Інформація про це є в єдиному реєстрі юридичних осіб.

Ця компанія була заснована Григорієм Топалом і Дмитром Зінченко. До останнього часу вони володіли компанією в рівних частках. З реєстру витикає, що Дмитро Зінченко вийшов зі складу засновників.

З чим може бути пов'язана зміна власників?

Влітку 2020 року між власниками "Цитруса" почався корпоративний конфлікт. Дмитро Зінченко звинуватив Григорія Топала в спробі рейдерського захоплення. До останнього часу Топал публічно не озвучував свою позицію, також в прес-службі "Цитрус" не відповідали на запити ЗМІ на цю тему. Сьогодні, 2 березня, Григорій Топал відповів Retailers: "Я не даю інтерв'ю. Всі питання пов'язані з галасом в ЗМІ ви можете задати СЕО компанії Вадиму (Лисюку - ред.) і вказав номер телефону. СЕО "Цитрус" Вадим Лисюк відповів на запит Retailers, що компанія подала позов до суду про незаконний продаж частки в "ЗТ-Інвест". На інші питання він не відповів. У прес-службі відзначили, що продаж 50% порушує ст. 20 закону "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" - частина частки статутного капіталу "ЗТ-Інвест" була передана таємно від другого учасника (Григорія Топала - ред.).

Дмитро Зінченко так прокоментував інформацію про Геннадія Корбана: "Я є співвласником групи компаній" Цитрус ". І мій бізнес-партнер рейдерські захопив компанію. Після піврічного періоду конфлікту, я продав 50% частку групи компаній «Цитрус» (що в неї входить, див. нижче) Геннадію Корбану. Ми з Геннадієм знайомі і були бізнес-партнерами кілька років. Два ключових магазини "Цитрус" в Дніпрі працюють в об'єктах нерухомості Геннадія. Умови угоди я не можу розкривати ".

Що це за компанія "ЗТ-Інвест"?


В "Цитрус" (фактично контролюється Григорієм Топалом) говорять, що "ЗТ-Інвест" не впливає ані на операційну діяльність, ані на оборотні активи підприємств групи. Також "ЗТ-Інвест" володіє другорядними торговими марками (ТМ) і це ніяк не впливає на операційну діяльність компанії. На уточнення Retailers, що "Цитрус" називає другорядними ТМ, в прес-службі не відповіли. Згідно з інформацією "Укрпатент" "ЗТ-Інвест" володіє ТМ "Цитрус", "Цитрус гаджети та акесуарі", "Цитрус дискаунт", Citrus, Citrus discount, L.A.P.T.I., like.bike, Air Music і eton.

Дмитро Зінченко в коментарі Retailers відповів наступне: "Відносно заяви" Цитрус ", що "ЗТ-Інвест" не стосується господарської діяльності мережі і не має відношення до матеріальних активів, то це неправда. Компанія володіє нерухомістю, в приміщеннях якої працюють деякі магазини "Цитрус", сервісний центр тощо. Ці об'єкти нерухомості знаходяться в іпотеці ОТП Банку в забезпеченні кредитної лінії".

Навіщо Геннадій Корбан купив частку в "ЗТ-Інвест"?


У бліц-інтерв'ю виданню Liga.net він прокоментував угоду так:

"Я купив основну компанію, яка володіє торговою маркою і на якій будуть сконцентровані основні обороти, поставки техніки. Мені належить ряд магазинів, які "Цитрус" орендує під свої рітейл-цілі.

Найближчим часом ми переведемо юридичну адресу компанії з Одеси в Дніпро.

Ми хочемо оптимізувати компанію. Вона розбита на шість-вісім компаній, дуже роздроблена. Партнери до цього вели не дуже прозору діяльність. Одна компанія брала кредити, інша - привозила техніку під заставу і віддавала їх. Третя займалася орендою, четверта володіла торговою маркою тощо. Вона має стати прозорою.

Я купив основні компанії, які тримали торгову марку, трейдинг безпосередньо. Плануємо оперувати цим бізнесом, розширювати мережу. Вже почали будувати нову онлайн-платформу з одним з партнерів, із Зінченком. "

Чим відомий Геннадій Корбан?


Олігарх Ігор Коломойський називав Геннадія Корбана найближчим соратником. "Корбан був досить добре відомий, особливо в бізнес-колах. Уже в середині нульових у нього була слава головного спеціаліста в Україні по недружнім поглинанням, кажучи простою мовою - рейдера. На відміну від поширеної думки, він ніколи не входив до групи Приват. Приватівці частіше за інших користувалися його послугами ", — писало видання Liga. Також у статті зазначається, що конфлікт - природне середовище Корбана. І наводить не повний перелік підприємств, в зміні власників яких він брав участь: коксохім ім. Калініна, завод ім. Петровського, Баглейський, Дніпродзержинський коксохіми, Південний, Інгулецький, Центральний ГЗК, близько десяти обленерго, Укртатнафта, Укрнафта, Одесанафтопродукт тощо. "Скрізь моїм завданням були оптимізація і налагодження бізнес-процесів", - говорив він в одному з інтерв'ю (Liga зробила посилання на це інтерв'ю, але на сьогоднішній день воно виявилося не робочим - ред.)

Як може вплинути Корбан на роботу "Цитрус" володіючи часткою лише в одній з компаній?


В "Цитрус" підкреслили, що "ЗТ-Інвест" не впливає ані на операційну діяльність, ані на оборотні активи підприємств групи. Таким чином, факт придбання 50% в одній з компаній, де одним із засновників є Григорій Топал не може вплинути ні на один з аспектів успішності функціонування підприємства. Придбання 50% будь-якої компанії не дає можливості односторонньо і без узгодження другої сторони приймати будь-які зміни або рішення в підприємстві ". Нагадаємо, що Дмитро не озвучив умови угоди з Геннадієм Корбаном. Тільки лише зазначив, що він є співвласником "Цитрус", а Корбана продав частку в однойменній ГК.

З чого складається ГК "Цитрус"?


За словами Зінченка крім "ЗТ-Інвест" бізнесом "Цитрус" займається ТОВ "Цетехно". Ця юрособа здійснює роздрібні продажі, а також знімає в суборенду приміщення в іншої компанії "Плейсмент інвест". Остання займається орендою приміщень і здачею їх усередині групи. Також до групи входить "Смарт гаджет" (імпорт), "Імпорт капітал" (дистрибуція, оптові продажі) і ряд інших компаній. Дмитро Зінченко не є офіційним співзасновником перерахованих юридичних осіб (з даних реєстру). Геннадій Корбан в тому числі.

Автори: Олександр Шаріпов, Вероніка Гаврилюк

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.