Минуле десятиліття на ресторанному ринку України: нові формати та технології

03.03.2020
3269

Фото: YourStory

Retailers продовжує розповідати про зміни в українському рітейлі за останнє десятиліття. В цьому матеріалі розказуємо, як змінився ресторанний ринок. Зокрема, про нові формати закладів і про нові технології

Доставка їжі

До 2010-х доставка їжі була радше винятком, ніж правилом. Таку послугу надавали одиниці рестораторів і тільки у великих містах України.

Згодом, завдяки проникненню інтернету і появи 3G, з'явилися агрегатори, наприклад, Eda.ua. Такі сервіси не мають своїх кур'єрів, а тільки приймають замовлення на доставку, об'єднавши на своїй платформі всі заклади, які доставляють їжу.

Новий поштовх сфери доставки стався 1-1,5 роки тому з виходом на ринок з зарубіжних сервісів Glovo, UberEats, Menu Group. Вони працюють за іншою схемою. На відміну від агрегаторів у них є свої кур'єри, що дозволяє в рази розширити кількість ресторанів, з яких можна замовити їжу. І тепер доставка їжі — прерогатива не тільки міст-мільйонників.

Нові формати

Вулична їжа. Формат "вуличної їжі» не був розвинений в Україні, як в США і Європі до 2010-х. Початком розвитку його в країні можна вважати старт фестивалю "Вулична їжа" в 2013 році, який існує до цих пір. Формат настільки зайшов публіці, що творці "Вуличної їжі" створили ще один проект - Kyiv Бухта food station в 2019 році.

Фуд-холи і фуд-маркети. Цей формат ще називають гастромаркертамі або гастроринкамі. Якщо на фуд-корті в ТРЦ зібрані кілька закладів різних операторів на одному майданчику, то фуд-холи включають як заклади, так і прилавки з їжею, де відвідувач може вибрати продукцію додому або для приготування тут же на місці. Наприклад, один з перших фуд-холів з'явився в київському ЦУМі на 6-му поверсі.

В такому форматі в Україні працюють закладу Алекса Купера - "Міський ринок їжі" (Одеса) і Kyiv Food Market.

Kyiv Food Market в Києві

 

Міський ринок їжі в Одесі

Fast casual. Формат ресторану передбачає більше обслуговування, ніж у фаст-фуді, але менше, ніж в ресторані. Гості роблять замовлення біля стійки, або прилавка, і коли замовлення готове, офіціант приносить їжу до їх столу. Інтер'єри таких ресторанів не пристосовані до тривалого перебування, проте, в них приємно перебувати. Приклад таких закладів - Vapiano. Власні закладу "Білий налив", Myshlya Bar, Dogz & Burgerz, ресторатор Дмитро Борисов також відносить до цього формату.

Експрес-формати. Мережа ресторанів "Сушія" почала відкривати "Сушія-Express" як окремі заклади площею не більше 50 кв.м., де замовлення видається за 4 хвилини.

Ресторани без офіціантів. У Львові працює інноваційне заклад AppFood без співробітників - замовлення можна оформити і сплатити виключно за допомогою мобільного додатку. Їжа подається з кухні в заклад на стрічці видачі.

Технології

Безготівкові чайові офіціантам

Залишити чайові за допомогою банківської карти було мрією. Вона здійснилася в минулому році. Послуга працює в закладах Tarantino Family і "Сушия" в Києві, у львівських "Перша львівська грільова ресторація м'яса та справедлівості", "Франкова кузня", "Борщ", "Ель-Греко", "МВФ". Список закладів поступово розширюється.

McDonald's з терміналами для замовлення

Не потрібно стояти в черзі на касу. Через термінал оформляється замовлення, оплачується там же банківською картою або готівкою на стійці видачі. І все. Залишилося дочекатися обробки замовлення і забрати їжу. Терміналами користується близько 60% відвідувачів та їх кількість зростає.

Автор: Людмила Будіна

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.