Amazon інвестує до $4 млрд у ШІ-стартап Anthropic

25.09.2023
682

Фото: seasiainfotech.com

Американський онлайн-ритейлер Amazon інвестує до $4 млрд у розробника рішень у сфері штучного інтелекту (ШІ) Anthropic та отримає міноритарну частку в компанії. Про це йдеться у пресрелізі Amazon, повідобляє Forbes


 

  • Угода прискорить розробку ШІ-інструментів Anthropic та зробить їх широко доступними для клієнтів хмарного сервісу Amazon Web Services (AWS), зазначається у повідомленні.
  • Anthropic зі свого боку зобовʼязалася використовувати чипи Amazon для створення, тренування та застосування майбутніх ШІ-моделей. 
  • AWS стане основним постачальником хмарних послуг Anthropic, а клієнти хмарного сервісу отримають доступ до рішень компанії.
  • В пресрелізі зазначається, що розробники та інженери Amazon зможуть брати участь у розробці ШІ-моделей Anthropic та впроваджувати їх у свою роботу.
  • «Ми впевнені, що за рахунок поглиблення нашої співпраці зможемо допомогти в покращенні користувальницького досвіду в багатьох напрямках як у короткостроковій, так і довгостроковій. перспективі», – заявив глава Amazon Енді Джессі.
  • Гендиректор AWS Адам Селіпскі сказав, що угода допоможе покращити моделі Anthropic, а також «технологію чипів та інфраструктуру на основі штучного інтелекту».
  • Генеральний директор Anthropic Даріо Амодей заявив, що його компанія «отримала гроші таким чином, що це дозволяє їй віддавати пріоритет безпеці» і «продовжувати розширювати ШІ-моделі».

Anthropic створена у 2021 році вихідцями з OpenAI – творцем чат-бота GPT. Компанія спеціалізується на розробці базових ШІ-систем та мовних моделей, її флагманським продуктом є ШІ-помічник Claude.

Як зазначає Reuters, цю новину можна вважати відповіддю Amazon на виклики з боку Microsoft і Alphabet (Google), меншим хмарним конкурентам, які цього року випустили на ринок або розробили моделі ШІ. Угода також свідчить про постійне маневрування хмарними компаніями, щоб забезпечити зв’язки зі ШІ-стартапами.

З 2019 року Microsoft вклала мільярди доларів у партнерство з творцем ChatGPT OpenAI, надаючи своїм клієнтам особливий доступ до технології написання текстів та генерації зображень стартапу.

Цьогорічна ринкова вартість п’ятьох американських цифрових гігантів – Alphabet, Amazon, Apple, Meta і Microsoft – зросла на 50%, до $9 трлн. Це майже чверть S&P 500, індексу найбільших американських компаній (який зріс за той самий період лише на 17%). 

На цю п’ятірку припадає майже 60% від продажів, прибутків і витрат на дослідження і розробки, які демонструють компанії в індексі. Очікується, що ці п’ятеро стануть головними переможцями ШІ-революції.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.