"Нова пошта" відкрила у Дніпрі сучасний автоматизований термінал з роботами. Його будівництво обійшлося у 28,5 млн EUR

04.02.2022
3126

Фото: Олександр Шаріпов

"Нова пошта" запустила у Дніпрі черговий термінал для обробки посилок. Це вже п'ятий великий об'єкт такого типу в Україні. Він здатен обробляти 26 000 посилок за годину. Після введення навесні цього року додаткової лінії сортування, загальна потужність складе 36 000 посилок за годину.


Будівництво терміналу, загальною площею 18 000 кв.м, тривало трохи більше року. Інвестиції "Нової пошти" в об’єкт складають до 28,5 млн EUR євро, із яких 13 млн EUR від ЄБРР.

За словами компанії, це другий за своєю потужністю об’єкт "Нової пошти" після київського, який пропускає 50 000 посилок за годину. Це також найбільший інфраструктурний об’єкт компанії у Дніпропетровському регіоні. Термінал отримав назву ДАО: Дніпро, автоматизація, оперативність.

Основна лінія для сортування посилок у коробках до 30 кг має два яруси. Для збору посилок з усіх поверхів встановлені спіральні вертикальні жолоби (так звані «мушлі»), якими посилки рухаються донизу. Далі відправлення потрапляють на спеціальні телескопічні конвеєри, які заїжджають безпосередньо у кузов автомобіля. Встановлено 29 таких конвеєрів для завантаження та 14 для вивантаження. Вони допомагають автоматизувати цей процес та зменшити час перебування посилки на терміналі. 

Для сортування дрібних відправлень до 2 кг використовується окрема автоматизована лінія литовської компанії Equinox, яка обробляє 10 000 посилок за годину. У квітні буде встановлена ще одна додаткова сортувальна лінія такої потужності.

На вантажній частині терміналу ДАО використовуються робовізки. Це роботи українського виробництва SBR для переміщення вантажів. Вони перевозять 300 кг на собі, і ще 1000 кг можуть тягнути за собою.

На терміналі створено 500 робочих місць. Він працює цілодобово у 4 робочі зміни. На ДАО сортуватимуться посилки та вантажі для 108 населених пунктів Дніпропетровської, Харківської та Донецької областей. 

 

 

Фото: Олександр Шаріпов

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.