Можливості для українських підприємців у Європі. Підбірка грантів та програм для українських підприємців

13.09.2022
10132

Нестача фінансів – основна проблема розвитку бізнесу в Україні. Особливо зараз – в умовах воєнного стану. Підтримкою для стартапу чи розвитку вже існуючої компанії може стати грант чи інвестиція у бізнес. В рамках проєкту UA business Global зібрали інформацію, як і де можна залучити кошти у бізнес. Катерина Дорошевська, бренд-стратег, ініціаторка проєкту UA business.global розповідає, як отримати фінансову допомогу в різних країнах зараз. 


 

 

Чим гранти відрізняються від інвестицій і на що їх отримувати?

 

«Це помилкове твердження, що брак коштів заважає розвивати бізнес. Гроші є! Вони є у інвесторів по всьому світу, вони є у міжнародних донорів – організацій та ініціатив, вони є навіть в українських капіталістів. Тому якщо у вас робоча бізнес-модель, здатна генерувати прибуток, до вас вишукується черга з тих, хто готовий вкладати, щоб примножити свої статки. Якщо ви шукаєте інвестицій, переконайтесь, що ваш проєкт чи бізнес «зайде» на ринок. Протестуйте ідею, зберіть фідбек, допрацюйте продукт – з таким багажем інвестиції залучити буде набагато легше» – Катерина Дорошевська, ініціаторка UA business Global. 

 

Інвестиція – це вкладення коштів з метою отримання прибутку чи збереження капіталу. Інвестор віддає певну суму і через час забирає її назад із відсотками, або реінвестує прибуток.

Грант – це безповоротна фінансова допомога, грошові кошти з цільовим призначенням на розвиток бізнесу. Ці кошти віддавати не треба, якщо виконані грантові умови. Гранти надають донори – організації та фізичні особи в Україні або за кордоном. Це може бути матеріальна, фінансова, організаційна або інша підтримка.

Гранти можна отримувати на повне, часткове або додаткове фінансування, цільову підтримку, капітальні інвестиції чи «запуск» проєкту.

У рамках надання Україні міжнародної допомоги співробітництво здійснюється з Європейським Союзом та окремо з понад 20 країнами.

«Якщо ви претендуєте на грант, зосередтеся на тому impact, який дасть ваш бізнес чи проєкт. Ви розвиваєте затребуваний сектор економіки (такий, як агросектор чи зелену економіку) або креативні індустрії (кіно, реклама, музика, мистецтво тощо)? Чи, можливо, ви розбудовуєте соціальне підприємництво, працюєте з молоддю, просуваєте diversity та інклюзивність. Який ваш спосіб «рятувати світ»? Від цієї відповіді залежать організації, котрі можуть надати вам фінансування» – Катерина Дорошевська, ініціаторка UA business Global. 

Де шукати гранти та іншу підтримку?

 

Ми підготували добірку ресурсів, де українські підприємці можуть шукати гранти та інші можливості для розвитку бізнесу.

Грантові програми ЄС

Horizon Europe — програма спрямована на фінансування досліджень та інноваційних розробок.

Erasmus — освітня, навчальна і молодіжна програма, що включає ознайомчі поїздки, обмін досвідом, академічні програми для студентів, викладачів вищих навчальних закладів тощо.

Creative Europe — грантова програма спрямована на фінансування проєктів та ініціатив, які націлені на зміцнення культурного різноманіття.

Social Innovation (EaSI) – грантові програми призначені для проєктів, спрямованих на просування соціальних інновацій та вирішення соціальних проблем.

Інвестиційні фонди у країнах Європи


У багатьох європейських країнах діють фонди, які інвестують у стартапи та бізнес на ранніх стадіях розвитку.

Франція

Великобританія

Іспанія

Люксембург

Венгрія

Австрія

Швейцарія

Німеччина

Фінляндія

Швеція

Туреччина

Чехія

Нідерланди

Польща

Естонія

Ізраїль

Словаччина

Данія

Португалія

Італія 

Європейсько-українські інвестиційні організації


У Європі діє низка інвестиційних організацій, створених спільно з українськими фондами. Такі проєкти допомагають перезапустити економіку України за поточних умов:

 

 

Зверніть увагу на експатів – українців, які переїхали до інших країн. Багато наших співвітчизників за кордоном хочуть допомогти тим, хто перебуває в Україні за умов війни. Одна з найвідоміших ініціатив – UA Startups. Цей проєкт покликаний допомогти українським стартапам, які постраждали від війни, знайти фінансування та іншу необхідну допомогу. Головне – не соромитися звертатися за підтримкою та бути готовим діяти.

 

«Такої інформаційної, моральної, матеріальної підтримки України, як зараз, не було ніколи. Використовуйте цей момент, будьте проактивними, стукайте у двері, які вже майже відчинені для українських підприємців. Інвестиції у різні сфери українського бізнесу були раніше і продовжуються зараз. І те, що суми знизилися, нам лише на руку. Це означає, що у small та medium бізнесів буде більше шансів отримати необхідне фінансування» – Анастасія Білоус, засновниця та генеральна директорка Bronze Villas.com, СОО New Media Services Partner Startup.

 

Клуби інвесторів

 

 

Вступайте до спеціалізованих клубів, щоб заявити про себе та свій бізнес, поспілкуватися з власниками компаній, обговорити проєкти, отримати фінансову підтримку не лише від українських, а й від європейських інвесторів.

 

«Український бізнес зараз успішно інтегрується в міжнародне середовище. Ми креативні, розумні, активні і можемо буквально «на колінці» робити продукти, яких раніше не бачили в Європі – зараз весь світ це розуміє і підтримує українців. Використовуйте можливості, які наразі доступні – від краудфандингових платформ до грантів та коштів від інвесторів. Головне – зрозуміти правила гри на європейському ринку та активно діяти» – Олексій Рудь, підприємець, співвласник платформи для пошуку бізнес-партнерів та інвесторів Pushfounder.

Підтримка від світових компаній

Провідні світові компанії також не залишилися осторонь проблем українського бізнесу і готові надати допомогу:

 

  • Google — фонд підтримки українських стартапів виділить 5 мільйонів доларів на підтримку українського бізнесу. Додатково кожен стартап отримає Google Cloud, а також підтримку від менеджерів Google.

 

  • Amazon Web Services (AWS) — надає допомогу для стартапів та українських медіа через виділення кредитів (по факту грантів) на користування послугами компанії на суму до 100 тисяч доларів.

 

Отримання гранту, інвестицій чи іншої фінансової підтримки – досить непроста задача. Але, якщо у вас є цікава та економічно обґрунтована ідея, отримати на її реалізацію спонсорські гроші цілком реально. Пробуйте, змінюйтесь, дійте, адже українці довели всьому світу – ми можемо все!

 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.