Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу email розсилку.
Чистий приріст нових ФОПів у сфері громадського харчування впав удвічі – дослідження
Фото ілюстративне. freepik.com
З початку 2025 року в Україні відкрилися 13 373 нові ФОПи у сфері громадського харчування, тоді як 10 645 припинили діяльність. Чистий приріст склав +2728 закладів — це більш ніж удвічі менше, ніж торік (+6004), свідчать дані Опендатабот станом на 12 листопада, пише Forbes
Відкриття нових закладів скоротилося на 5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Найактивнішим був вересень – 1699 нових ФОПів. Найбільше нових закладів з’явилося в Києві (1693), Дніпропетровській (1323), Львівській (1136), Одеській (1113) та Київській (1054) областях.
Ресторанний бізнес залишається переважно жіночим: 66% нових ФОПів зареєстрували жінки. У Хмельницькій, Кіровоградській, Закарпатській, Черкаській та Рівненській областях цей показник перевищує 70%. Чоловіки ніде не переважають.
Половина закладів, що закрилися цьогоріч, пропрацювала менше 1,5 року. Чверть – менше пів року. Медіана «життя» ФОПів у HoReCa – 17 місяців. Найстаріший закритий заклад працював з 1992 року.
За даними сервісу Poster, виторг закладів зріс на 6%, але відвідуваність впала на 9%. Середній чек збільшився на 11% через подорожчання продуктів, оренди та зарплат.
«Зростання виторгу на 6% – це не реальний заробіток, а наздоганяння інфляції. Проблеми посилює відтік працівників через зміни в законодавстві щодо віку 18–22 років і падіння купівельної спроможності», – коментує Родіон Єрошек, CEO Poster.
Відвідуваність просіла по всій країні, найбільше в Києві (-13%), Дніпрі (-11%), Львові (-8%), Харкові (-7%) та Одесі (-6%).
Попри виклики, масового закриття не спостерігається – кількість діючих закладів та тих, що готуються до відкриття, залишається на середньому рівні, говорять аналітики. Зимові місяці традиційно стануть стрес-тестом для галузі.
