«Епіцентр», Novus та «Сільпо» встановлюють сонячні електростанції на своїх магазинах. Скільки ритейлери можуть на цьому зекономити?

29.09.2023
495

Фото: rau.ua

Компанії Novus, «Епіцентр» і «Сільпо» встановили тисячі сонячних панелей. Цікавиться цим і найбільший ритейлер країни АТБ. Середній термін окупності сонячної електростанції – близько трьох років. Скільки ритейлери можуть на цьому зекономити? Про це пише Forbes 


«Ми на піку роботи СЕС перекриваємо 95% свого літнього споживання», – ділиться результатами роботи сонячної електростанції директор департаменту розробки та контролю внутрішніх стандартів Novus Павло Будюков. 

Ритейлер інвестував у 200 кВт сонячних станцій близько 4,9 млн грн. Компанія хотіла перевірити, на яку потужність розрахована сонячна генерація. Під час тестового періоду Novus зʼясував, що цей проєкт – фінансово окупний (за допомогою кредитів ЄБРР – 3,5 року), каже Будюков. 

Подібний строк окупності СЕС і у «Епіцентра». Компанія встановила 10 000 сонячних панелей на дахах п’яти торговельних центрів у Києві і Вінниці. Загальна потужність – майже 6000 кВт. «Для встановлення сонячних панелей ми провели експертизу і поміняли стару покрівлю на нову, бо навантаження панелей складає 60–70 кг на кв. м даху», – розповів на форумі Forbes «Енергія бізнесу» операційний директор «Епіцентру» Максим Шеремет. 

Загалом ритейлер має приблизно 1 млн кв. м площ покрівлі, на які можна встановити сонячні панелі, додає він. Робота СЕС дозволить задовольнити близько 30% потреб ТРЦ, а викиди в атмосферу СО2 будуть до 2 млн т меншими на рік, підраховує директорка напрямку «Електротехніка» «Епіцентру» Ангеліна Бурлакова. 

Сонячними панелями почала користуватися і «Сільпо». Компанія поки що має один «зелений» супермаркет, на даху якого з листопада 2022 року встановлено 664 панелі. Кожна з них генерує до 0,4 кВт⋅год електроенергії. За 10 місяців магазин спожив майже 406 000 кВт⋅год, вироблених власною електростанцією. 

«Епіцентр» і «Сільпо» не називають суми інвестицій у СЕС. «1 кВт встановленої потужності зараз коштує $500, відповідно, приблизні інвестиції «Епіцентра» у встановлення СЕС – до $2 млн», – підраховує Сергій Проненко, засновник компанії Solar Garden, яка продає СЕС приватному бізнесу. 

Чому ритейлери зацікавилися зеленою генерацією? 

Економія + свобода 

Зимові блекаути та літнє зростання цін на електроенергію підвищило попит бізнесу на СЕС. У липні 2023 року НКРЕКП встановила нові граничні ціни на електроенергію для бізнесу. У вечірній пік споживання, з 19:00 до 23:00, верхня гранична ціна підвищилася на 80%, до 7,2 грн/кВт·год, а для денних годин (з 7:00 до 19:00) – на 40%, до 5,6 грн/кВт·год. 

Це вплинуло на виробників та ритейлерів. «Через зростання і, відповідно, збільшення ціни газу, паливно-мастильних матеріалів, сировини, ми будемо змушені підняти ціну на продукцію на 5%», – розповідав Forbes голова наглядової ради компанії «Молочний Альянс» Сергій Вовченко. У мережі «Коло», яка налічує понад 240 магазинів, комунальні платежі вже становлять третю за величиною статтю витрат після заробітних виплат та орендної плати, казала генеральна директорка мережі Марина Сергієнко. 

«З початку 2023 року приблизно на 40 млн грн щомісяця ми відчуваємо зростання вартості на електроенергію», – кажуть у пресслужбі найбільшого ритейлера країни АТБ. Компанія розглядає можливість встановлення сонячної електростанції.

Вартість електроенергії в Україні у перспективі 3–5 років вирівнюватиметься з вартістю електроенергії в Європі, вважає директор департаменту розробки та контролю внутрішніх стандартів Novus Павло Будюков. Втім, він не поспішає казати про поголовний тренд на СЕС серед ритейлерів. «Про тренд, як правило, повідомляють постачальники сонячних панелей, оскільки їм вигідно їх продати», – додає він. 

Крім власних СЕС, ритейлери впроваджують енергозберігаючі практики та технології. Наприклад, Auchan з 2015 року вдалося знизити рівень споживання електроенергії на 30% за рахунок зниження інтенсивності освітлення в торговельних залах і зменшення використання систем вентиляції у години, коли менше клієнтів. Водночас Novus знизив потребу в споживанні електроенергії на 20% завдяки модернізації систем опалення, вентиляції і кондиціонування.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.