Як люди та компанії алкогольної галузі допомагають Україні під час війни

18.08.2022
3050
Партнерский матеріал

З якими викликами зіткнулися підприємства алкогольної індустрії під час війни і який внесок вони роблять у наближення перемоги України


 Немає жодної родини чи бізнеса в Україні, кого б не зачепила війна. Компанії алкогольної індустрії нарівні з іншими прийняли цей виклик і продовжують працювати, наповнювати держбюджет та допомагати армії, біженцям та співробітникам.

Багато підприємств зазнали прямих втрат — після обстрілів були зруйновані виробничі приміщення. На окупованих територіях залишилися склади та торгові точки, дебіторська заборгованість перетворилася на безповоротну. Частина співробітників пішла служити або евакуювались. Через блокаду Чорного моря російськими окупантами зупинився експорт лікеро-горілчаної продукції морем. Заборона на продаж алкоголю у березні призвела до простоїв підприємств.

Втім, незважаючи на всі труднощі та втрати для бізнесу, алкогольна галузь продемонструвала стійкість та готовність всіляко допомагати країні.

Яких збитків зазнала галузь

Незважаючи на регулярний обстріл окупантами Запорізької та Одеської областей, лікеро-горілчаний завод “Хортиця” та Одеський коньячний завод, що входять до Global Spirits, продовжують працювати. Частину приміщень облаштовано як тимчасове житло для переселенців із зон бойових дій. Задля диверсифікації ризиків компанія підписала контракти про перенесення частини виробництва до Львова і Тбілісі.

 Bayadera Group (ТМ "Хлібний дар"), за попередніми оцінками, втратила активи на суму понад 400 млн грн. Так, через обстріл постраждали виробничі потужності виноробного заводу на Миколаївщині. На окупованих територіях безповоротно втрачено товар, склади, транспорт та техніку.

AB InBev Efes Ukraine була змушена перенести виробництво пива "Чернігівське" до Бельгії. У компанії зазначають, що весь прибуток від продажу цього напою буде розподілено між неурядовими організаціями, такими як Caritas International, для надання гуманітарної допомоги Україні. AB InBev гарантує щонайменше $5 млн від цієї ініціативи.

Як компанії допомагають армії та країні

Працююча економіка вкрай необхідна для забезпечення армії та громадян, які опинилася у скрутному становищі через російський напад. Компанії алкогольного сектора були і залишаються великими роботодавцями та платниками податків.

Навесні у Верховній Раді висловили подяку Global Spirits за сплату податкових відрахувань раніше визначеного законом терміну у розмірі 170 млн грн за квітень і 150 млн грн за травень. За червень Global Spirits сплатила ще близько 185 млн. грн податків і підняла зарплати співробітникам на 9%. У липні, за словами засновинка Євгена Черняка, підприємства холдингу перерахували до бюджету ще 226,13 млн грн податків (з них 190,78 млн – "Хортиця", 35,35 млн — Одеський коньячний завод).

з 24 лютого до кінця червня Bayadera Group направила до бюджету понад 600 млн грн податків. Також на початку війни компанія перерахувала 5 млн грн на офіційний рахунок ЗСУ. У березні-травні компанія перерахувала на різні потреби ЗСУ понад 2,3 млн грн.  Компанія придбала БПЛА за 1,2 млн гривень та дизельні генератори для спецпідрозділів ЗСУ. За червень Bayadera Group витратила ще понад 3,7 млн грн на прямі запити військових. Починаючи з червня 2022 року, компанія відраховує 2% від обороту компанії на потреби армії. 

За підсумками лютого Nemiroff заплатив державі замість запланованих 72 млн грн акцизного податку - 133 млн грн.

Благодійні та гуманітарні ініціативи

За даними Forbes, засновник Global Spirits Євген Черняк та його родина витратили на гуманітарну допомогу українцям вже понад $1,3 млн. З початку війни Черняк зі своїми дітьми-підлітками та іншими волонтерами відправили із Польщі до Запоріжжя понад 300 тонн допомоги. На ці ініціативи Черняка звернули увагу в міжнародних ЗМІ, зокрема про це написали Bloomberg та CNN.

У Bayadera Group також залучають міжнародних партнерів до фінансової допомоги Україні. Керівники холдінгу сприяли тому, що такі компанії як LVMH, KOSHENKORVA, Royal Wine Group перерахували понад 5,5 млн євро на потреби України.

З початку війни AB InBev Efes Ukraine у ​​співпраці з місцевою владою та благодійними фондами забезпечує співробітників та людей у ​​регіонах, де у компанії броварні (Миколаїв, Харків, Чернігів) продуктами харчування, засобами гігієни, ліками, водою та паливом. Лише за останній місяць обсяг допомоги перевищив 30 тонн. Крім того, AB InBev Efes Ukraine пожертвувала благодійним фондам України вже понад $1 млн. Ще стільки ж пожертвували співробітники компанії.

У березні фонди Carlsberg Foundation і Tuborg пожертвували 75 млн. датських крон (майже 400000 грн) на надання гуманітарної допомоги українцям. Також у компанії сприяли облаштуванню житла у Львові для внутрішньо переміщених українців.

У червні Nemiroff  оголосили, що перерахують 1 фунт стерлінгів за кожну продану пляшку Nemiroff De Luxe на користь Ukraine Humanitarian Appeal Disasters Emergency Committee. У липні в компанії також повідомили, що спрямують 100% прибутку від продажу "Nemiroff Особлива"  на допомогу у поверненні до повноцінного життя потерпілих від війни українців.

Не лише гроші: питна вода, NFT, велосипеди

З початку війни джерела артезіанської води, які є у розпорядженні компанії "Оболонь", використовуються для безкоштовної передачі води військовим та мирним людям, які перебувають у зруйнованих регіонах України. Корпоративні підприємства "Оболоні" вже безкоштовно надали понад 3 мільйони літрів питної води.

Також питну воду виробляє та роздає Carlsberg Ukraine і Bayadera Group.

Компанії практикують сучасні підходи до благодійності. Наприклад, "Оболонь" запустила проєкт та виставила на продаж токени NFT, які дозволять замовити колекційну пляшку пива з дизайном етикетки, що міститиме його NFT.  Усі надходження від цього проекту виробник спрямує на забезпечення українців питною водою та фонду “Повернись живим”

У липні Carlsberg Ukraine приєдналася до датського благодійного проекту Bikes4Ukraine та доставила з Копенгагену до Львова партію велосипедів для українських переселенців. Мета ініціативи Bikes4Ukraine – зібрати та доставити до Львова 2000 велосипедів, а також облаштувати 20 км велополос, що з'єднують основні станції прокату.

Carlsberg Ukraine допомогли у відновленні повністю зруйнованої окупантами амбулаторії у Макарові Київської області і покрила 80% вартості деконструкції як першого етапу поновлення амбулаторії.

Таким чином, перед обличчям загрози існування країни, українські люди та бізнесмени демонструють захоплюючу стійкість та здатність об’єднуватися заради спільної мети.

 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.