Банки відновили роботу після хакерської атаки. Що відбулося?

16.02.2022
1224

Фото: MY.UA

У вівторок, 15 лютого, низка держбанків зазнала потужної DDoS-атаки. Тоді постраждали “ПриватБанк” та “Ощадбанк”. Збоїв зазнали також “Альфа-Банк” та monobank, намагалися атакувати "А-банк". Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомив, що 15 січня о 19:30 роботу банківських вебресурсів було відновлено.


CIO "Альфа-Банк" Андрій Гриценюк зазначив у дописі, що не пам'ятає такої потужної DDоS-атаки на банки України. За його словами їхня суть полягає у величезній кількості одночасних запитів до мобільного банкінгу та сайтів банків. Атакувальники маскують запити від роботів по всьому світу під звичайні запити користувачів. Проте “Альфа-Банк” відбив DDoS-атаку.

Про DDoS-атаку також повідомив співзасновник monobank Олег Гороховський. Приблизно о 22:00 на monobank пішли масовані запити з вузла у Нідерландах

Директор Департаменту безпеки Національного банку України Ігор Коновалов під час брифінгу зазначив, що всі системи "Ощадбанку" і "ПриватБанку" на сьогодні працюють у штатному режимі, не зважаючи на те, що DDos–атака продовжується. За його словами наразі на "Ощадбанк" кібератака складає близько 1 млн запитів за секунду. 

«Вчора були здійснені таргетовані атаки на "Ощадбанк", "ПриватБанк" та системи мобільного банкінгу. На піці вони досягали 2 млн запитів за секунду, для “Привата” — набагато більше. Ввечері ресурси були відновлені й на ранок ми були готові до нових атак. “Ощад” відновився повністю сьогодні о 12:00, “Приват” — відновився повністю кілька годин назад», — зазначив Коновалов.

«Ціллю на початку були “ПриватБанк”, “Ощадбанк” та вебсервери МОУ та ЗСУ. “ПриватБанк” намагався втримати більш критичні сервіси (транзакції, термінали), жертвуючи менш критичними, додатком “Приват24”. “Ощад” теж через деякий час впорався. Вебсервери МОУ та ЗСУ, на жаль, — не гравці цього рівня, у них майже не було шансів», — пояснив AIN хронологію та логіку атаки спеціаліст із кібербезпеки, Senior Consultant у Armorum Solutions Кір Важницький.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.