Що таке NFT та чи потрібен він українським ритейлерам?

27.01.2022
3130

CryptoHamster.org

Останнім часом у медійному просторі все частіше можна почути три літери — NFT (non-fungible token) — взаємозамінний токен. Його купують, продають на нього права та влаштовують аукціони. До тренду NFT вже долучилися навіть ритейлери — наприклад, Adidas створив свою колекцію Into the Metaverse, яка складається з 30 000 токенів, кожен з яких дає покупцю доступ до цифрових товарів, які стануть доступними згодом. 

Retailers розбирався у можливостях NFT та з'ясував, як до нього ставляться та використовують зарубіжні та українські ритейлери. 


Що таке NFT та як з ним пов'язана роздрібна торгівля? 

NFT (взаємонезамінний токен) — це одиниця у мережі блокчейн, тобто у такій системі, де користувачі можуть побачити, що це за цифровий об`єкт та які операції з ним проводилися: хто, коли та за яку суму купував. У мережі блокчейн всі дані відкриті та реальні — їх неможливо підробити. 

NFT може бути як цифровим, так і фізичним. Перетворити на токени можна майже будь що: картину, фото, відео, аудіозапис, текст або пост у соцмережі. Купити токени можна на різних ринках, таких як: OpenSea, Nifty Gateway, Rarible та сплатити за допомогою криптовалюти блокчейну Ethereum, який був спеціально запущений для NFT. 

Коли людина купує NFT-токен, у якому зашифрована картина, предмет або будь-щось, то вона стає власником цифрової копії цього предмету. Наприклад, у США графічну картину художника Бенксі за $95 тисяч придбала блокчейн-компанія Injective Protocol, після чого вона спалила картину у прямому ефірі і перетворила у NFT. 

Картина Бенксі

Вартість. Засновниця та керуюча партнерка Fondy Валерія Вагоровська зазначає, що великі гравці світового ритейлу вже досліджують можливості NFT — технологія стає для них насамперед прямим квитком у метавсесвіт. Ритейлер Gap запустили першу гейміфіковану NFT колекцію, яка вже розпродана. Колекційні предмети розподілили на 4 категорії: Common (вартість-$8,30), Rare ($25), Epic ($415) и One-of-a-Kind.

Окрім цього, цифрові зимові куртки люксового бренду ASRV, по $348 за кожну, продали протягом півгодини, а Samsung створили віртуальну версію свого флагманського магазину 837X на блокчейн-платформі Decentraland.

Взагалі, першим, хто запустив власні NFT,  у 2019 році став будинок моди The Fabricant, який продав цифрову сукню за $10 000. З того часу все більше брендів та ритейлерів звернули увагу на NFT. Зокрема, Burberry, Louis Vuitton, Gucci та Dolce&Gabbana, почали випускати ексклюзивний цифровий одяг або цифрові копії наявних моделей і продають їх дорожче, аніж фізичний одяг. Наприклад, Burberry випустила NFT-токени з іграшками Blankos за $300, Louis Vuitton випустив мобільну гру, у якій користувачі можуть зібрати 30 безкоштовних NFT-карток, а Dolce&Gabbana заробила на своїй NFT-колекції $5,65 млн. Додамо, що згідно з Vogue Business Index, 17% модних брендів вже працювали з NFT. 

Цифрова сукня від The Fabricant

NFT-іграшки Blankos від Burberry

До NFT приглядається і великий продуктовий ритейлер Walmart. За інформацією CNBC, компанія зареєструвала декілька товарних знаків, які можна використовувати як NFT-токени у мережі блокчейн, а також ритейлер відкрив нову вакансію керівника відділу цифрової валюти та криптовалюти. Окрім цього, Walmart розглядає можливість допомагати іншим брендам запускати криптоколекції, крипто-арт та токени.

Покупці. Згідно з дослідженням “Revealing the Metaverse Report”, факторами для того, щоб споживачі захотіли придбати NFT, можуть бути: краще розуміння, як це працює (46%), розуміння, чи стало би NFT хорошою інвестицією (42%) та бажання купувати у бренду, якому довіряли (31%).

Окрім цього, згідно з опитуванням, приблизно половина покупців NFT заробляють $80 000 або більше на рік (49%), а за ними йдуть покупці, які заробляють менше $40 000 (23%). Було виявлено, що чим більше освічена ця людина, тим менша ймовірність того, що вона вже придбала NFT-токени. 

Як правило, NFT купують чоловіки віком від 18 до 34 років. Споживачі NFT частіше купують музику або фільми (22%), твори мистецтва чи фотографію (17%), спортивні сувеніри/колекційні предмети (14%), предмети розкоші (12%), меми (11 %). 

Деякі покупці купують NFT-токени для того, щоб колекціонувати їх, а деякі — ставляться до них як до карток покемонів, які треба збирати.

Як світові бренди використовують NFT, інфографіка: Vogue Business

Перспективи та наслідки NFT-тренду. Компанія McKinsey зазначає, що NFT, скоріш за все, стануть одним з головних трендів для роздрібної торгівлі у 2022 році. Очікується, що до 2030 року ринок NFT зросте до $56 млрд у світі, а на розвиток “токенізації” впливатиме розширення метавсесвіту. 

Однак 14% опитаних респондентів McKinsey зазначили, що стійкість брендів та компаній стане найбільшою проблемою у поточному році, тоді як 12% це розцінили як можливість. При цьому зазначається, що NFT є серйозною загрозою для стійкості, адже всі транзакції відбуваються через криптовалюту Ethereum, яка у свою чергу використовує величезну кількість електроенергії. Загальний річний вуглецевий слід від Ethereum, за оцінками, такий самий, як і, наприклад, в Угорщині.

Чи популярний NFT в Україні? 

В Україні вже є спроби брендів та ритейлерів поринути у світ NFT. Так, у серпні 2021 року компанія “МХП” Юрія Косюка продала 20 цифрових копій “Нашої Ряби” на криптовалютній біржі Binance. Під час аукціону було отримано 160 000 грн.

У грудні того ж року в Україні запустився перший NFT-маркетплейс ArtBay, на якому можна купити або продати картини українських художників, фотографії та інші об'єкти мистецтва у вигляді цифрових токенів. Пізніше ритейлер цифрової техніки та електроніки Moyo запустив власний новорічний NFT-токен, який покупці можуть отримати, здійснивши покупку на сайті ритейлера з 7 грудня до 7 лютого.

СЕО Moyo Валентин Івакін каже, що компанія прагне інновацій у всіх сферах, і запуск власного NFT — це “закономірний крок у відповідь на тренд, що зароджується”. Таким чином у Moyo намагаються залучити клієнтів до цифрової економіки та показати можливості блокчейну. 

У Moyo зазначають, що українці бачать перспективи блокчейн-економіки та віртуальних активів — за даними ритейлера, Україна посіла перше місце у рейтингу країн за кількістю власників криптовалют (13%). 

Директор по маркетингу мережі “Алло” Артур Матковський також вважає, що загалом напрямок NFT перспективний. Однак зазначає, що при ухваленні рішення про запуск власного NFT необхідно виходити з мети і поставити собі головне питання «щоб що?».

Матковський каже, що, по-перше, користуються попитом ті NFT, які мають потенціал подальшого застосування, наприклад, у геймінгу (умовні метавсесвіти), або дають якісь додаткові привілеї для власників (доступ у закритий клуб, лімітовані колекції товарів і т.п). 

А по-друге, історія з NFT пов'язана з іменитими креаторами і їх NFT прирівнюється до довгострокової інвестиції з метою подальшого перепродажу за кратної зміни ціни. 

Матковський резюмує — якщо токен випущений тільки для того, щоб продемонструвати, що ви «на хвилі» і не має потенціалу для подальшого застосування, можна впевнено сказати, що ця історія “не злетить”, і додає, що “Алло” не хоче випускати власні NFT “суто заради хайпу, який не має хоч якогось середньострокового продовження”. 

У мережі “Цитрус” зазначають, що конверсія (кількість залучених ресурсів для створення NFT та прибуток, зацікавленість від клієнтів) в Україні дорівнює нулю. За словами ритейлера, хоча Україна і входить до топу світових лідерів за криптовалютою, на кількості людей це не відображається.

Засновниця Fondy Валерія Вагоровська додає, що їхня компанія разом із Київською школою економіки та Дія.Бізнес випустили свій NFT-токен і туди зашифрували думки про розвиток підприємництва у 10-річній перспективі. За її словами, інвестиційний бум у NFT сфері, тісний зв'язок технології з концепцією цифрового майбутнього, що називається метавсесвітом, безпека та децентралізованість — усі ці фактори говорять про те, що NFT з нами надовго і в Україні цей тренд розвиватиметься так само активно, як і у всьому світі.

Автор: Олександр Шаріпов

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.