У чому різниця між активним та пасивним стилусом: на які види діляться стилуси та їх плюси та мінуси

17.08.2022
7313
PR-Матеріал

У чому різниця між активним та пасивним стілусом ⭐ На які види діляться стілуси ⚡ На що звернути увагу при виборі стілусу?


У чому різниця між активним та пасивним стилусом і який краще вибрати

Стилус існує приблизно з 3000 р. до н.е. Тоді шумери використовували стілуси, зроблені з таких матеріалів як слонова кістка та дерево, щоб робити записи на глиняних табличках. Сучасний стілус допомагає людині писати та малювати на планшеті з сенсорним екраном. І тут постає питання, який стілус вибрати. Ці пристрої працюють по-різному.

На які види діляться стілуси

Стилуси поділяються на активні та пасивні. Вони схожі у деяких відносинах, але в їхній роботі чимало відмінностей. Для активного стілусу потрібне активне з'єднання, таке як Bluetooth, у той час як пасивному пристрою не потрібні такі складнощі. Пасивний стилус сумісний з будь-яким сенсорним ємнісним екраном.

Плюси та мінуси активного стілусу

Активне перо більше підходить для професіоналів та ентузіастів, які хочуть отримати максимальну віддачу. Така модель підійде для рукописного введення тексту та малювання на графічному планшеті. Для їхньої роботи потрібне харчування. Вони також потребують активного з'єднання з хост-пристроєм. Bluetooth є кращим режимом, але деякі моделі використовують і дротове з'єднання.

Головні переваги активного пера:

висока точність;

чутливість до натискання та кута нахилу пальців;

програмовані кнопки;

наконечники зазвичай гострі, за допомогою яких можна малювати тонкі лінії та криві.

Такі пристрої мають деякі недоліки:

вони працюють від акумулятора, тому потребують підзарядки;

моделі на батарейках мають велику вагу;

вартість вища, ніж у пасивного пір'я.

Якщо ви купуєте стілус для зручної навігації по смартфону або планшету, зверніть увагу на пасивні моделі.

Плюси та мінуси пасивного стілусу

Ці пристрої доступні за низькими цінами, поширені. Для таких низьких цін є вагомі причини. У пасивних стілусах не так багато технологій. Їхня робота заснована на традиційному електростатичному спотворенні для реєстрації введення на екрані. Коли ви торкаєтеся пальця до ємнісного сенсорного дисплея, електрика спотворює електростатичне поле екрана. Той самий принцип застосовний до пасивного стилусу. Для створення таких спотворень потрібна досить велика площа, тому у більшості пасивного пір'я наконечник ширший, ніж у активних моделей.

Цей вид підходить для повсякденного серфінгу і навіть для швидкого складання коротких нотаток на екранній клавіатурі. Однак він навряд чи підійде для рукописного введення тексту та малювання на моніторі.

Плюси:

низька вартість;

простота роботи;

не потрібне джерело живлення;

універсальність та сумісність практично з будь-якими ємнісними екранами.

Мінус:

невелика функціональність;

пляма контакту великого розміру;

не підходять для малювання на графічному планшеті;

немає програмної підтримки.

Пасивний стілус; гарний вибір для повсякденної роботи з планшетом, смартфоном або сенсорним монітором.

На що звернути увагу при виборі стілусу

Вибрати пристрій допоможе розуміння типу екрана, з яким ви плануєте використовувати перо. Також враховуйте завдання, які ви виконуватимете. Звертайте увагу на такі параметри:

Сумісність. Активні пристрої сумно відомі своєю несумісністю. Наприклад, Apple Pencil сумісний лише з моделями iPad. Ще один приклад; S-Pen. Це перо індуктивного типу, якому потрібний екран із вбудованим дигітайзером. Пасивні моделі набагато простіші.

Функціональність. Щодо цього активні моделі значно кращі. Вони чутливі до натискання та кута нахилу, мають програмовані кнопки.

Точність. За цим показником активне пір'я перевершує пасивне. Їхній наконечник дозволяє малювати лінії різного розміру. Пасивні моделі мають проблеми з паралаксом та тремтінням.

Простота використання. Пасивне пір'я не потребує батарей, працювати з ними просто. Однак, деякі активні моделі заряджаються під час контакту з екраном, тому теж прості в роботі.

Якщо ви шукаєте недорогий стілус для навігації, вибирайте пасивне перо. Якщо ви дизайнер чи архітектор, вам краще підійде активна модель.

 

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.