"Укрексімбанк" видав кредит на $60 млн на покупку ТРЦ Sky Mall фірмам бізнесмена Сергія Брюховецького, які ведуть діяльність на окупованій території

08.10.2021
3097

Фото: Sky Mall

Столичний ТРЦ Sky Mall, навколо якого майже 10 років відбуваються конфлікти щодо права власності, знову привернув увагу громадськості. Журналісти "Схем" з'ясували, що державний "Укрексімбанк" у квітні 2021 року видав кредит на суму $60 млн (майже 1,6 млрд грн) на купівлю ТРЦ фірмам бізнесмена Сергія Брюховецького, діяльність якого пов'язують з веденням бізнесу на окупованих територіях.


 

Інформацію про цей кредит на прес-конференції підтвердив в.о. голови правління банку Сергій Єрмаков. Він зазначив, що банк при видачі кредиту не знайшов даних про кримінальні провадження, зокрема - даних про володіння компаніями в ОРДЛО.

Кредит у $60 млн на покупку ТРЦ Sky Mall видали у квітні 2021 року двом компаніям - ТОВ "Оптова мережа 2011" та ТОВ "Славіан", бенефіціаром яких вказано Сергія Брюховецького, прописаний у Горлівці, про що свідчать дані реєстру юросіб Міністерства юстиції. При цьому $39 млн кредиту були спрямовані на рефінансування кредитних зобов'язань "Оптова мережа 2011" у двох українських і одному європейському банку. Ще $21 млн спрямовані на завершення угоди придбання ТРЦ Sky Mall. Крім того, Брюховецький вніс $20 млн за рахунок власних коштів і коштів пов'язаної компанії - ТОВ "Скай Фінанс". Таким чином, загальна вартість операції з купівлі ТРЦ склала $80 млн, пише "Бізнес Цензор", з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Конфлікт навколо ТРЦ Sky Mall триває з 2013 року. Під час будівництва ТРЦ, у 2009 році, компанія Arricano естонського бізнесмена Хіллара Тедера, привернула до проекту бізнесмена Андрія Адамовського, який вклав у будівництво об'єкта $40 млн і отримав 50% + 1 акцію ТРЦ.

У 2014 році право власності на ТРЦ перейшло банку "Південний" за нібито непогашену заборгованість у розмірі $32 млн. Представники Arricano називали борг фіктивним і не визнавали перехід права власності до банку. У травні 2016 Лондонський міжнародний арбітражний суд зобов'язав повернути Sky Mall компанії Arricano Real Estate Plc, але це рішення так і не було виконано в Україні.

Влітку 2020 року стало відомо, що банк продав актив. Покупцем називали бізнесмена Івана Фурсіна. Сам Фурсін тоді не відповів на запит журналістів. В одному з судових рішень говориться, що "22 лютого 2017, між ПАТ Банк" Південний "і ТОВ" Оптова мережа 2011 "було укладено договір купівлі-продажу нерухомого майна, а саме майнового комплексу - торгово-розважального центру Sky Mall». З тих пір "Оптова мережа 2011" двічі змінювала засновників. Влітку 2021 року стало відомо, що новим власником "Оптова мережа 2011", яка володіє майном Sky Mall, стало ТОВ "Славіан", кінцевим бенефіціарним власником якого є Сергій Брюховецький.

У травні 2021 року естонські акціонери Arricano Real Estate Plc направили президенту Володимиру Зеленському та Мін'юст повідомлення про інвестиційний спір з вимогою відшкодувати $750 млн через втрату ТРЦ Sky Mall. У липні 2021 року Андрій Адамовський повідомив, що конфлікт не вичерпано. У результаті Sky Mall був заарештований у рамках кримінального провадження "про рейдерство торгового центру".

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.