“Нова Пошта” представила інноваційні технології, серед них — роборука, робот-колаборант та Zebra-камери

21.02.2022
5196

Фото: Вікторія Лаврентій

“Нова пошта” у цьому місяці запускає Асоціацію роботизації України, де стартапи допоможуть компанії впроваджувати інновації. Про це заявив директор департаменту з досліджень та розробки Володимир Масюк під час пресбрифінгу. 

Зокрема вже зараз компанія тестує роботів та впроваджує інновації, забезпечуючи безпеку поштоматів та роблячи пряму доставку між урбан-депо, що дозволяє скоротити час з 6 годин до 3 годин. Про це розповіли під час Дня інновацій у “Новій пошті”.


Роботизація та інновації майбутнього

В Асоціації роботизації України разом зі стартапами працюватимуть над розвитком інновацій, заявив Володимир Масюк. Він також розповів, що зараз над інноваціями працює 150 ІТ - спеціалістів, всього у штаті компанії близько 350 IT–фахівців, у групі компаній „Нової пошти“ — 450 IT–спеціалістів. Масюк зазначив, що зараз компанія шукає спеціалістів для розробки мобільного додатку „Нової пошти“, а також PHP-розробників на якому вибудована вся екосистема.

Зробити повністю роботизований термінал заважає відсутність можливості повторити дії людини. Проте зараз вже тестують роборуку (робота-колаборанта) японської компанії Yaskawa, який інтегрує українська компанія Kapelout. Вартість якого може варіювати від $40 000 до $100 000. У майбутньому робот може використовуватися на терміналах під час викладання вантажу на лінії та у відділеннях для видачі посилок.

Фото: пресслужба "Нової пошти"

Одна з останніх технологічних новинок, яка розпочне свою роботу вже у березні — мобільне відділення на базі BDF-контейнера. Потрібно всього 5 хвилин, щоб відділення розпочало свою повноцінну роботу. У ньому може працювати два оператори, які надаватимуть звичні клієнтам послуги — прийом та видачу посилок, грошових переказів, послуги пакування тощо. Також мобільне відділення оснащене поштоматом.

Фото: пресслужба "Нової пошти"

Інновації у роботі

Є інновації які працюють вже зараз. Так, наприклад, Київський інноваційний термінал (КІТ) має Zebra-камери, які вимірюють, наскільки ефективно завантажений BDF-контейнер. І власну розробку — робот-traine, який використовується на зонах сортування дрібних відправлень (до 2 кг). Використання робот-traine дозволило збільшити продуктивність сортування дрібних посилок у 2 рази.

З інноваціями стикаються і самі працівники “Нової пошти”, зокрема роботу працівників на терміналі відслідковують за допомогою фітнес-трекерів. У компанії повідомляють, що ця технологія допомагає виявити неефективності для того, щоб потім технологи могли оптимізувати робоче місце кожного працівника. 

Також впроваджують нову логістику, яка орієнтована на близьку доставку. Вже запущено новий тип сортувальних депо, які знаходяться безпосередньо у місті для того щоб скоротити саме плече доставки. Таким чином  роблять пряму доставку між урбан-депо, що дозволяє скоротити час з 6 годин до 3 годин.

Майбутнє за поштоматами

Група компаній "Нова пошта" до кінця 2022 року має намір встановити ще 12 000 поштоматів у всій країні, таким чином до кінця року їх буде 25 000. За словами співвласника компанії Володимира Поперешнюка вже зараз “Нова пошта” доставляє приблизно 200 000 посилок на тиждень і планують надалі цю цифру збільшити.

У компанії на питання журналістки Retailers про безпеку поштоматів відповіли що користуватися поштоматами безпечно, оскільки вони антивандальні, а з кожною розробкою метал поштоматів ущільнюється, окрім цього ті поштомати, які розміщені на вулиці знаходяться під відеоспостереженням.  

Також зазначили, що більшість поштоматів встановлюватиметься саме у ЖК, і якщо раніше встановлювали їх лише у містах-мільйонниках, то тепер будуть вже і в обласні центри. Нагадаємо, встановлювати поштомати у під’їздах “Нова пошта” розпочала у листопаді минулого року.

Авторка: Вікторія Лаврентій

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.