Корпорація «Тервін» співвласника мереж EVA та Varus планує побудувати логістичний хаб вартістю понад $500 млн у чотирьох областях

13.11.2023
670

Фото: forbes.ua

Корпорація «Тервін» співвласника мереж EVA та Varus Руслана Шостака 10 листопада в рамках закону про «інвестнянь» підписала меморандум з Офісом із залучення та підтримки інвестицій (UkraineInvest) про супровід нового інвестиційного проєкту на загальну суму понад $500 млн з можливістю розширення до $1 млрд. Про це сам Шостак повідомив на своїй сторінці у Facebook, повідобляє Forbes


Йдеться про проєкт з будівництва логістичного хабу, який включає чотири комплекси у чотирьох областях України (Одеська, Львівська, Дніпропетровська, Київська). Будівництво першої черги в Одеській області вже розпочато, повідомив Шостак.

За його словами, підтримка UkraineInvest буде полягати у наданні різносторонньої підтримки інвесторам в процесі підготовки та реалізації проєкту: в інформуванні їх щодо особливостей ведення інвестиційної діяльності в Україні, в консультуванні з поточних питань, необхідних документів і зустрічей з посадовими особами.

Як пояснив Шостак, інвестиційний проєкт розроблявся, виходячи з власних потреб і потреб ринку. За оцінками експертів, у Київській області не вистачає 500 000 кв. м складських приміщень і ще 500 000 кв. м по всій Україні. 

З початку війни ситуація значно погіршилася, зокрема, коли РФ почала знищувати склади, щоб створити продовольчу кризу в Україні. 

Читайте також: Співвласник EVA та Varus Шостак обʼєднує 17 компаній у корпорацію «Тервін»

Так званий «закон про інвестнянь» передбачає надання держпідтримки українським та іноземним інвесторам із загальною сумою інвестицій від €20 млн. 

Держпідтримка може надаватися у формі податкових пільг, права на користування землею за спецумовами, будівництво чи реконструкцію необхідної інфраструктури за кошти держави. Також передбачено створення урядової установи, яка займатиметься супроводом інвестпроєктів і допомогою інвесторам.

У серпні минулого року Кабмін спростив розробку і реалізацію інвестпроєктів зі значними інвестиціями в межах програми «Інвестняня». 

Документ передбачає спрощення підготовки техніко-економічного обґрунтування інвестиційного проєкту. Змінюється підхід до відображення юридичного, соціального, організаційного аспекту реалізації проєкту. Це дасть змогу зменшити навантаження на ініціаторів та пришвидшити отримання фінансування. Також передбачається ініціація інвестиційних проєктів через інститути спільного інвестування.

З початку дії «закону про інвестнянь» до лютого 2023 року було подано лише п’ять заявок на реалізацію великих інвестиційних проєктів із запланованим фінансуванням 11 млрд грн, заявляв нардеп Ярослав Железняк. Проте обсяг фактично залучених інвестицій був нульовим.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.