НАЗК внесло P&G до списку міжнародних спонсорів війни. Юридичних загроз це рішення не має

06.02.2023
780
НАЗК внесло P&G до списку міжнародних спонсорів війни.

Фото: pg.com

2 лютого 2023 року  Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) внесло виробника побутової хімії та товарів особистої гігієни Procter&Gamble (P&G) до списку міжнародних спонсорів війни. Внесення до цього списку не має юридичних наслідків, а тільки репутаційні, пише Forbes


 

 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло американську корпорацію Procter&Gamble (P&G) у список міжнародних спонсорів війни. Компанії належать такі дочірні підприємства та бренди, як Gillette, Fairy, Tide, Ariel, Lenor, Mr. Proper, Pampers, Always, Head & Shoulders, Pantene, Old Spice, Hugo Boss, Max Factor та інші. Підставою стало те, що, працюючи в РФ, компанія сплачує податки в російський держбюджет. 

У березні 2022 року P&G заявила про скорочення асортименту на російському ринку та пообіцяла залишити у ньому лише товари для здоров’я та гігієни. А у серпні з’явилася інформація, що компанія більше не вкладає кошти в розвиток бізнесу на території РФ. Попри це, на території РФ продовжують працювати комбінат побутової хімії, що є найбільшим у світі виробником мийних засобів для P&G, та завод з виготовлення лез та станків для гоління Gillette. 

У березні, вже після заяви про зменшення присутності на російському ринку, P&G на 40% підняла ціни на власні товари у РФ, чим майже знівелювала втрату доходу від скорочення портфеля брендів. Згідно з даними звіту компанії за 2022 рік, коштом такого підвищення цін на продукцію зросли органічні продажі компанії в Росії.

Внесення компаній у список не створюють для бізнесу юридичних наслідків як, наприклад, введення санкцій, розповідає очільниця напряму мінімізації корупційних ризиків у санкційній політиці НАЗК Агія Загребельська.  «Це інститут репутації», – пояснює вона. Однак після того, як компанія опиняється у списку міжнародних спонсорів війни, вона може потрапити до найбільшої у світі бази для перевірки контрагентів World-Check. Банки чи страхові компанії використовують її для оцінки ризиків. Зокрема, присутність у цій базі може обмежити діяльність компанії, приміром, з банками, страховими компаніями, каже керівник практики безпеки бізнесу юркомпанії Juscutum Дмитро Дичаковський. «Також є ризики щодо обмеженого доступу до корпоративних та особистих фінансів власників або самої компанії», – додає він. 

Проте навряд чи внесення у список міжнародних спонсорів війни вплине на P&G. «Вона велика, й дрібні компанії не можуть відмовитися з нею співпрацювати, – каже адвокат юридичної компанії Arzinger Катерина Гупало. – Це спрацює не на рівні законодавчих обмежень, а на рівні кожної людини. Це не санкції, це більше репутаційний інструмент».

У списку міжнародних спонсорів війни від НАЗК також є Bonduelle та Leroy Merlin

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.