ЄБА: 83% українських компаній зафіксували падіння доходів в 2022 році

31.01.2023
470

Воєнний рік суттєво позначився на роботі бізнесу, зокрема й на фінансових результатах. Про це свідчать результати опитування топ-менеджерів членських компаній Європейської Бізнес Асоціації.


 

За підсумками року, більшість компаній повідомляють про падіння їхніх доходів у долларах США:

  • у 29% відбулось падіння до 20%
  • у 54% – падіння на 21% і більше
  •  6% опитаних повідомили про відсутність змін 
  • 11% говорять про зростання доходів 

Такий результат виявився цілковито протилежним довоєнним прогнозам та очікуванням бізнесу: до повномасштабного вторгнення 83% компаній ЄБА очікували позитивну динаміку розвитку свого бізнесу у 2022 році. За підсумками року, 83% мали падіння.

Майже вдвічі порівняно з жовтнем місяцем збільшилася кількість компаній, що відчули вплив ракетних атак на свою діяльність – з 47% до 89%. Російські обстріли призводять до переривання робочих процесів, скорочення кількості продуктивних годин, складнощів у плануванні, накопичення втоми співробітників, зростання витрат через використання генераторів та до інших негативних наслідків для операційної роботи компаній. 

Перебої з енергопостачанням наразі очолюють анти-рейтинг актуальних викликів бізнесу, також компанії скаржаться на перебої зі зв’язком та інтернетом та мають проблеми з бронюванням співробітників та виїздом за кордон.

Наразі у 88% компаній є мобілізовані працівники, серед яких у 73% вони складають до 10% штату, а ще у 15% – 10-20%. До того ж, у 39% компаній були мобілізовані критичні спеціалісти, здебільшого це ІТ фахівці, інженери та інші представники технічних спеціальностей.

Попри труднощі сьогодні усі компанії Асоціації, що взяли участь в опитуванні, працюють:

  • 54% у повному обсязі
  • 46% з деякими обмеженнями

Нагадаємо, у жовтні минулого року в повному обсязі працювали 44% компаній. Серед бізнесів, що працюють частково, наразі 44% обмежили географію діяльності, 23% закрили частину офісів/торгових точок/відділень, а 14% перевели діяльність в онлайн.

Внаслідок бойових дій 40% компаній зазнавати збитків, до того ж 25% мають активи на окупованих територіях. Здебільшого це обладнання, техніка, нерухомість, транспорт.

Втрати бізнесу залишаються доволі високими:

  • 32% повідомляють про втрати до $1 млн 
  • 36% – про втрати в діапазоні $1-10 млн
  • 16% – про втрати понад 10 млн

Водночас зростає кількість компаній, яка виплачує співробітникам заробітну плату в повному обсязі – наразі таких 89%, з яких 25% роблять це з авансовими або додатковими виплатами. Це більше, ніж у жовтні, тоді таких було 79%. У 2023 році 8% компаній скорочують розмір оплати праці, 2% змушені відправляти співробітників в неоплачувану відпустку і ще 5% вдаються до звільнень. 

27% компаній мають фінансові резерви на пів року, 23% – на рік, і 36% на рік та більше. 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.