Відкриття нових точок видачі замовлень та відновлення роботи вже раніше працюючих відділень та магазинів. Як ритейлери та поштові оператори повертаються до роботи на Київщині?

14.05.2022
4987

rbc.ua

Від початку повномасштабного вторгнення, через бойові дії у Києві та Київській області, частково призупиняли роботу ритейлери, ТРЦ, ресторанний бізнес, а також поштові оператори. Однією з причин стало часткове або повне руйнування об’єктів торгівельної та складської нерухомості. Згідно з аналізом, який здійснюється в межах проєкту “Росія заплатить” командою Київської Школи Економіки, станом на 10 травня, загальні збитки через руйнування та пошкодження торговельних центрів оцінюються в $315 млн, а руйнування складської інфраструктури — в $255 млн.

Проте вже зараз навіть на найбільш зруйнованих територіях Київщини бізнес повідомляє про відновлення своєї роботи. Зібрали інформацію про компанії, які повернулися до роботи.


Які ритейлери зазнали наслідків від бойових дій та як повертаються до роботи?

“Алло”

З початку війни мережа техніки та електроніки “Алло” закрила 90% магазинів. Вже зараз компанія поступово відновлює свою діяльність. Станом на початок травня працює 70% — це близько 240 торгових точок у 114 містах України, у тому числі 28 магазинів у Києві. Серед міст Київської області де мережа вже розпочала роботу також — Бровари та Бориспіль, де велися бойові дії. 

Rozetka 

Відновлює свою роботу на Київщині також онлайн-ритейлер Rozetka. 9 травня мережа повідомила, що вже відкрила два магазини у Бучі та Ірпені, а також відновила роботу магазину у Києві на Майдан Незалежності. Як повідомили Retailers у компанії, в Київській області загалом було пошкоджено 6 точок видачі Rozetka, серед яких 1 точка наразі під питанням відновлення, а 3 — зруйновано. 

АТБ

Про відновлення роботи в Ірпені та Бучі повідомляє також продуктовий ритейлер АТБ, у якого через війну повністю або частково було знищено два ключових розподільчих центра (РЦ), які знаходилися в Київському регіоні. Повністю зруйнований РЦ на 25 000 кв. м, другий — наполовину.  

Київський регіон

На фото: зруйнований магазин АТБ/Forbes.ua

“Фокстрот”

Відновлюють свою діяльність інші ритейли. Зокрема, магазини ритейлера техніки та електроніки “Фокстрот” знову відчинилися в Ірпені, проте магазин у Бучі, який було відкрито наприкінці 2021 року, зазнав значних пошкоджень під час бойових дій і ще досі зачинений. Окрім магазинів, у компанії постраждав також склад у Гостомелі. За словами співвласника Валерія Маковецького, “Фокстрот” від цього отримала збиток у 600 млн грн. 

“Епіцентр”

Компанія “Епіцентр” теж відновлює свою роботу на Київщині, незважаючи на збитки, яких зазнала компанія через війну. У перші місяці було знищено три торговельні центри ритейлера у Чернігові, Маріуполі та Бучі, загальною площею 59 157 кв м. Ще два торгових центри — в Києві та у Харкові зазнали ушкоджень. Попри це у компанії заявляють, що обов’язково відбудують всі зруйновані ТЦ. А зараз в Бучі вже запустила першу мобільну точку видачі замовлень. У подальшому “Епіцентр” планує розширити проєкт і на інші українські міста, що постраждали під час бойових дій.  

Епіцентр" має намір відбудувати зруйновані ТЦ у Чернігові, Маріуполі та  Бучі — Delo.ua

На фото: зруйнований ТЦ "Епіцентр"/delo.ua

GoodWine

Ритейлер GoodWine, який займається імпортом популярних та колекційних вин, не зупиняє роботу, незважаючи на те, що влучення російської ракети вщент зруйнувало склад компанії у селі Стоянка. Загальну суму збитків у компанії оцінюють у 15 млн EUR. Зараз GoodWine продає вина, які вціліли після авіаудару ракети по складу компанії. А також у майбутньому планує реорганізувати склад у партнерстві з логістичним оператором за межами Києва.

Знищений склад GoodWine у селі Стоянка під Києвом (Фото: GoodWine)

На фото: знищений склад GoodWine у селі Стоянка під Києвом/GoodWine

Fozzy Group

Відновлюють свою роботу мережі компанії Fozzy Group. Так "Сільпо" від початку травня відновлює роботу 10 супермаркетів: 7 магазинів вже відкриті у Києві, Броварах, Борисполі, Віті-Поштовій, Софіївській Борщагівці та Чернігові. Ще 3 супермаркети відкрилися у Києві 13 травня. 

Продуктові маркети super Thrash! Траш! теж повернулися на Київщину, зокрема в Ірпінь. Ще наприкінці квітня вдалося відновити роботу продуктового маркету в Ірпені, і вже 10 травня відновив роботу ще один маркет.

Eva

Мережа Eva теж повідомляє про поступове відновлення роботи магазинів на Київщині і розпочинає роботу в Бородянці, Бучі, Ворзелі, Ірпені та інших містах. Вже запрацювали 3 торгівельні точки Eva в Ірпені, магазин в смт Клавдієво-Тарасово (Бородянський район) та магазин в Пісківка (Бучанського району). 

Протягом травня планується запуск 1 магазину в Ірпені, 1 магазину в Бучі, Eva у селах Димер та Іванків (Вишгородського району). Протягом червня-липня мають запрацювати магазини у Ворзелі, Бородянці, ще один магазин в Ірпені, Eva в смт Макарів та Немішаєве (Бучанського району). За воєнний час компанія відкрила також 3 нових об’єкти, один з яких в м. Біла Церква.

Операційний директор ТОВ “РУШ” Віктор Средній зазначає, у містах Київської області багато магазинів зазнали суттєвих пошкоджень, зокрема один магазин в Ірпені зруйновано вщент. За його словами компанія оцінила ступінь пошкодження торгових точок та обсяги інвестицій необхідних для їхнього відновлення, а також склали графік відкриття. Також Віктор Средній зазначив, що на черговість відновлення впливає рівень попиту, але в планах поступово запустити всі об’єкти.

Як відновлюють свою діяльність поштові оператори?

“Нова пошта”, повертаючись на Київщину, почала відкривати нові мобільні відділення. Два відділення вже працюють в Бучі та Бородянці. А 9 травня поштовий оператор повідомив про відновлення роботи у Стоянці. Там “Нова пошта” відкрила перше мобільне відділення повного циклу, яке може розгортатись за 5 хвилин та використовуватись для надання повного спектра послуг. Воно створене на базі звичайного контейнера для перевезення посилок. 

Повністю зруйноване відділення "Нової пошти"

На фото: зруйноване відділення "Нова пошта"/Facebook:Volodymyr.Popereshnyuk

Незважаючи на те, що загалом по Україні пошкоджено або зруйновано близько 500  відділень “Укрпошти”, а загальна сума збитків за березень складає 500 млн грн., національний поштовий оператор теж вже працює на Київщині, надаючи всі необхідні жителям послуги у пересувних та стаціонарних відділеннях.  

Компанія за тиждень із моменту звільнення населених пунктів Київської області почала відновлювати роботу. По Київській філії працює до 500 відділень. З них в області — понад 300 відділень, зокрема найперше вдалося відновити роботу у Вишгородському районі. А 29 квітня до переліку відновлених додалися стаціонарні відділення у Бучі, Бородянці, із 3 травня — у Бучанському, Іванківському, Бородянському, Вишгородському та Макарівському районах. Станом на 29 квітня у Київській області вже працювало 581 стаціонарне та пересувне відділення “Укрпошти”.

Авторка: Вікторія Лаврентій

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.